bios laptop

Cum intru in BIOS pe orice calculator cu Windows sau Linux?

Daca este sa ma gandesc care ar fi unul din cele mai utilizate gadgeturi de mine, in viata de zi cu zi, as spune fara ezitare laptopul.

De la articolele pe care le scriu pe blog pana la filmele si serialele vizionate, toate le fac pe laptop. Aceiasi rutina sunt aproape sigur ca o buna parte din voi o aveti, fie ca e vorba de un PC sau laptop, a devenit un dispozitiv aproape indispensabil pentru noi.

Un dispozitiv care poate destul de multe si fiind asa potent, uneori mai apar probleme cu el si trebuie sa le dai de cap sau pur si simplu doresti sporirea performantei.

Ce te faci atunci cand doresti sa faci modificari la procesul de boot, la performanta sau sa vezi ce placa video utilizeaza laptopul? Pai trebuie sa iei contact cu domnul BIOS.

Ce este BIOS-ul?

cum intri în bios

BIOS este o abreviere de la „Basic Imput Basic Output”. Practic BIOS-ul sta intre componentele calculatorului tau si sistemul de operare, acesta initiind componentele atunci cand pornesti computerul si se asigura ca conexiunea intre comenzile din sistemul de operare si executarea lor la nivel de componenta se executa armonios.

Tot din bios poti poti face anumite setari ce influenteaza componentele in mod direct (schimbare frecventa procesor, RAM, schimbare mod in care se deschide sistemul si asa mai departe)

Dar cum intru in BIOS practic?

Ma bucur ca ai intrebat (ar trebui sa ma simt ciudat ca vorbesc singur?! )! Procesul dea intra in BIOS difera de la producator la producator si interfata difera de la un brand la altul insa acum nu o sa discutam despre asta ca o sa facem articolul mult prea lung.

Dar o sa incerc sa enumar aici rapid modelele de laptopuri de la marii producatori si metodele de intrat in BIOS, impreuna cu metode de accesat BIOS-ul pentru placile de baza de PC.

Ca sa intri in BIOS trebuie sa-ti inchizi computerul sau sa-l restartezi. Atunci cand ecranul este negru, incepi sa apesi tasta o tasta care te va duce in BIOS (apare pe ecran).

Mai este o varianta de a intra in bios direct din Windows insa acum nu are rost sa o mentionez aici pentru ca procedura se anuleaza atunci cand ai instalat in calculator o distributie de Linux.

Ce setari pot sa fac in BIOS?

setari bios cum intru in bios

In BIOS, poti ajusta si configura o serie de aspecte esentiale. Aici, poti gestiona prioritatile de boot, ordinea in care sistemul se porneste si dispozitivele utilizate pentru incarcarea sistemului de operare.

De asemenea, poti modifica setarile de securitate, cum ar fi parola de acces la BIOS sau la dispozitiv. Ai posibilitatea sa ajustezi performanta sistemului, cum ar fi frecventa procesorului sau voltajul, insa acest lucru necesita atentie pentru a evita deteriorarea hardware-ului.

Cele mai comune setari sunt urmatoarele:

  • monitorizarea stadiului componentelor (daca sunt recunoscute, temperaturi, voltaje si frecvente)
  • modificare voltaj si frecvente componente
  • monitorizare mod si secventa de boot (UEFI sau Legacy)
  • modificare viteza si parametri ventilatoare
  • configurare interfete SATA
  • setari pentru GPU

Cum intru in BIOS pe computerul meu?

Pentru a intra in BIOS este necesar mai intal sa inchizi calculatorul sau laptopul.

Dupa ce l-ai inchis apesi butonul de Power si de pe tastatura incepi sa apesi de nenumarate ori tasta aferenta modelului tau de computer de mai jos.

MODELTASTA BIOS / CUM INTRU IN BIOS
Tasta bios LenovoTastele F1 sau F2 pe laptopurile noi. Unele modele au si tasta dedicata de Recovery. Pe laptopurile vechi CTRL+ALT+F3
Tasta bios TOSHIBATrebuie sa apesi tastele Tastele F1, F2, F21 sau ESC
Tasta bios HPTastele F1, F2 sau F3. Unele modele de laptopuri au tasta dedicata pentru Recovery de unde accesezi meniul de boot si biosul
Tasta bios DELLTastele F1, F2, F3, F12 sau DELETE. Pe modelele mai vechi CTRL+ALT+ENTER, Fn+ESC, Fn+F1
Tasta bios ASUSPentru a intra in bios pe modelele de laptopuri Asus sau PC-uri Asus trebuie sa apesi Tasta F2 atunci cand abia ai deschis computerul si este inca ecranul negru.
Tasta bios la ACERPentru a intra in bios pe laptopurile Acer apasa Tastele F1, F2, ESC, DELETE
Tasta bios MSITastele F1, F2, ESC, DELETE
Tasta bios SAMSAUNGApasa tasta F2 inainte de a se afisa logo-ul Samsung
Tasta Bios MICROSOFT SURFACETine apasat butonul de Volum SUS apoi apasa scurt butonul de Power
Tasta bios RAZERApasa tasta F1 sau Del
Tasta bios AllviewTasta bios la Allview este tasta F7
ALTELETastele F1, F2, ESC, DELETE


In principal combinatiile de taste de mai sus ar trebui sa functioneze in majoritatea situatiilor.

Daca laptopul sau PC-ul este mai vechi, posibil sa aiba o combinatie diferita, insa o sa iti fie afisata la ecranul de start pentru 2 secunde.

Sper ca ti-am raspuns la intrebarea „Dar cum intru in BIOS?” si daca ai intrebari sau nelamuriri le poti adresa in sectiunea de comentarii de mai jos.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani