Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil 31

Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil

lab

Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil

Una din cele mai mari si recente realizari din lumea medicinei moderne a avut debutul in Cuba.
Cuba este singurul stat din lume ce a reusit sa elimine transmiterea virusului HIV si sifilis intre mama si prunc (rata de succes undeva la 99%).
Organizaria Internationala de Sanatate a comunicat ca Republica Cuba a reusit acest lucru inedit prin aplicarea unor metode existente. Le-a oferit posibilitatea mamelor sa aiba optiunea sa-ti protejeze pruncul prin cezariana, oferind tratament pentru sistemul imunitar si hranirea copilului cu lapte praf. (plus alte metode care combat schimbul de fluide intre prunc si mama).
In lume estimativ 1.4 milioane de mame cu HIV pozitiv raman insarcinate si au un procent de la 15% pana la 45% sa transmita virusul catre copil in timp ce este gravida, in travaliu sau cand il hraneste cu lapte mamar.
In cazul sifilisului, numarul femeile care au deja virusul si raman gravide este de 1 milion pe an si daca in timpul sarcinii tratezi mama cu penicilina sansa ca virusul sa fie transmis la copul scade semnificativ.
Progrese semnificative in acest dimeniu se fac si in alte colturi ale lumii. Numarul copiilor care au fost nascuti cu virus HIV a scazut cu jumatate (240.000) fata de anul 2009.
Daca Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil va puteti imagina o tara cu mult mai multe resurse in acest domeniu ce poate realiza si nu numai in contextul bolilor cu transmitere sexuala ci in general pe plan medical.
Conteaza extrem de mult determinarea si profesionalismul cercetatorilor care abordeaza asemenea proiecte. Daca oamenii implicati sunt cu adevarat conectati cu ceea ce fac se pot realiza lucruri marete.

sursa

 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani