Image default
Stiri Stiri internet Stiri tech

Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil

lab

Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil

Una din cele mai mari si recente realizari din lumea medicinei moderne a avut debutul in Cuba.
Cuba este singurul stat din lume ce a reusit sa elimine transmiterea virusului HIV si sifilis intre mama si prunc (rata de succes undeva la 99%).
Organizaria Internationala de Sanatate a comunicat ca Republica Cuba a reusit acest lucru inedit prin aplicarea unor metode existente. Le-a oferit posibilitatea mamelor sa aiba optiunea sa-ti protejeze pruncul prin cezariana, oferind tratament pentru sistemul imunitar si hranirea copilului cu lapte praf. (plus alte metode care combat schimbul de fluide intre prunc si mama).
In lume estimativ 1.4 milioane de mame cu HIV pozitiv raman insarcinate si au un procent de la 15% pana la 45% sa transmita virusul catre copil in timp ce este gravida, in travaliu sau cand il hraneste cu lapte mamar.
In cazul sifilisului, numarul femeile care au deja virusul si raman gravide este de 1 milion pe an si daca in timpul sarcinii tratezi mama cu penicilina sansa ca virusul sa fie transmis la copul scade semnificativ.
Progrese semnificative in acest dimeniu se fac si in alte colturi ale lumii. Numarul copiilor care au fost nascuti cu virus HIV a scazut cu jumatate (240.000) fata de anul 2009.
Daca Cuba a eliminat transmiterea HIV intre mama si copil va puteti imagina o tara cu mult mai multe resurse in acest domeniu ce poate realiza si nu numai in contextul bolilor cu transmitere sexuala ci in general pe plan medical.
Conteaza extrem de mult determinarea si profesionalismul cercetatorilor care abordeaza asemenea proiecte. Daca oamenii implicati sunt cu adevarat conectati cu ceea ce fac se pot realiza lucruri marete.

sursa

 
 

Articole inrudite

Lasă un comentariu

fifteen − thirteen =

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web. Vezi politica de confidențialitate.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră de utilizare. Vizitați politica de confidențialitate pentru detalii adiționale. Ok Politica confidentialitate

Articole noi direct în inbox fără SPAM

✔ Respectăm confidențialitatea
✔ Articole noi și tutoriale
✔ Mail săptămânal
ABONARE
Confirm că am peste 16 ani și am citit termenii și condițiile
close-link
Click Me

Pasionat de tech?

Dacă nu ai găsit ce căutai, hai în grupul nostru de Facebook unde publicăm materiale interesante și discutăm diferite subiecte
INTRĂ ÎN GRUP
close-link
Click Me