Configurare router WIRELESS si nu numai. Este foarte simplu!
Routerele sunt un element esential prezentei noastre online.
Majoritatea resedintelor au un tip de router sau switch ce permite locuitorilor cladirii sa aiba internet.
Insa pentru multe persoane o configucare de router pare complicata la prima vedere si tind sa apeleze la un „expert in domeniu” (acest expert in domeniu este baiatu de la etaju 3 ce se pricepe la calculatoare ? ). Dar o configurare router wireless (si nu numai) nu este chiar atat de complicata pe cat pare.
In articolul in cauza am sa va explic in mare cum puteti configura setarile unui router in cateva minute.
Metoda prezentata este una manuala ce functioneaza pe toate routerele, mai este varianta cu CD disponibila pe care nu am sa o iau in discutie, asta pentru ca procesul de configurare este diferit la fiecare producator.
Ok, fara sa mai lungim vorba aiurea, sa-i dam drumul.
Configurare router in cativa pasi simpli
Primul pas
Inainte de toate, trebuie sa accesam routerul. Daca routerul este nou, nu trebuie resetat la saterile din fabrica, daca nu este nou si l-ai cumparat SH, acesta trebuie resetat la setarile din fabrica.
Cum faci asta? Foarte simplu!
Orice router are un buton dedicat de resetare in spate. Ori ai un buton ce il poti apasa cu degetul, ori o gaurica dupa cum poti vedea in imaginea de mai jos. Baga routerul in priza si tine apasat butonul cateva secunde pana se inchid sau clipesc ledurile routerului.
Pasul doi
1.Vezi ca pe spatele routerului trebuie sa fie scrisa o adresa de conectare la router (este trecuta ca Device Website, Default Acces) ce este formata dintr-un sir de numere cu punct intre ele. La fel cum vedem in imaginea de mai jos.
2.Vezi datele ca de logare in router sunt specificate tot pe spate. Fara ele nu avem cum sa accesam interfata de configurare.
In cazul in care nu sunt listate pe spate, am pus aici cele mai populare adrese cu parole de la branduri de routere cunoscute in Romania. Pot fi utilizate si pe modemuri non-Wireless.
Date logare router Tp-link
- Adresa IP: 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 sau http://tplinklogin.net
- user: ADMIN
- parola: ADMIN
Data logare router Huawei
- Adresa IP: 192.168.100.1 sau 192.168.20.1 sau 192.168.1.1 sau 192.168.8.1
- user: ADMIN sau USER
- parola: ADMIN sau USER
Date logare router D-link
- Adresa IP: 192.168.0.1
- user: ADMIN
- parola:
Date logare router B-link
- Adresa IP: 192.168.16.1 sau 192.168.1.255 sau 192.168.16.254
- user: ADMIN
- parola: ADMIN
Pasul 3
1.Pentru a reusi sa te conectezi la router, ia nevoie de un cablu de internet (UTP) si bagal intr-un PC sau laptop, apoi cealalta parte a lui in portul gri sau albastru al routerului (la unele modele posibil sa functioneze si pe porturile LAN galbene).
2.Dupa asta verifica daca routerul este bagat in priza si luminitele se aprind
3.Deschide un browser, in timp ce te-ai deconectat de la WIFI sau ai scos stick-ul 3G/4G cu internet (calculatorul de pe care configurezi routerul, preferabil sa nu fie conectat la internet pentru a nu aparea conflicte)
3.Acum scrie adresa de pe router in browser si da enter, dupa ar trebui sa-ti apara o fereasta unde trebuie sa introduci datele de logare.
4.Dupa ce le-ai introdus datele de logare si ai intrat in router, cauti segmentele ce iti sunt de interes. Adica setarile de configurare router propriu zise. Adica setarile WIFI, setarile PPOE la internet, Port forward si setarile de securitate ale routerului, ban adrese IP sau pagini web etc.
Datorita faptului ca fiecare router are alt aranjament al setarilor, am sa va explic in mare ce reprezinta categoriile gasite in routere.
WAN
Din sectiunea WAN introduceti datele contractuale ale providerului de internet (User si Parola din contract) pentru a va functiona internetul prin router. Cel mai dest intalnit protocol este PPOE.
WLAN
In WLAN introduceti parola si numele retelei de WIFI, impreuna cu canalul pe care functioneaza. Recomandat este sa nu lasati canalul pe Auto, ci sa puneti canalul manual in functie de interferentele prezente in bloc (daca stati la casa, puteti lasa pe auto).
LAN
Aici sunt setarile porturilor de retea libere ale routerului si la unele modele de routere gasiti si adresa de conectare la router.
SECURITY
Setari legate de firewall, filtre pentru adresa MAC si blocare de adrese web.
SYSTEM
Setari legate de zona si timp, echimbare user si parola de acces la router, restart router, programare restart, update soft router si asa mai departe.
Este foarte important sa mai fac o mentiune. Este posibil ca aceste categorii de configurare router sa aibe alte denumiri sau amplasare in soft, verificati cu atentie meniul.
5.Dupa ce ai facut setarile dorite si le-ai salvat, scoate routerul din prinza ca sa-i dai un restart. Dupa restart setarile ar fi trebuit sa aiba efect.
Teoretic cam asta ar fi tot!
Daca aveti noroc si este un router cumparat din Romania, posibil sa aveti interfata in Romana si astfel posibil unora sa va usureze munca. Daca interfata este in engleza tot nu e un capat de lume, sigur aveti pe cineva in familie ce o intelege, in cazul in care nu va descurcati.
In cazul in care nu reusiti sa va configurati routerul, va rog sa lasati un comentariu mai jos cu modelul.