Componentele calculatorului: Care sunt si ce fac acestea? 31

Componentele calculatorului: Care sunt si ce fac acestea?

Componentele calculatorului

Componentele calculatorului: Care sunt si ce fac acestea?

Componetele calculatorului: Cum le-am invatat?

Cand isi luase verisurul meu calculatorul (cu vreo 2 ani inaintea mea) am fost eclipsat de tehnologia ce era in el.
Mergeam la el in fiecare zi ca sa ma joc si sa ma uit la clipuri video pe internet.
Tot in perioada respectiva mergeam la un Club al Elevilor unde faceam cursuri de informatica si invatasem treptat cum sa construiesc un calculator si ce face fiecare componenta.
Primul calculator l-am constuit singur iar dupa am asamblat si reparat calculatoare pentru prieteni, rude.
Una din cele mai des adresate intrebari referitoare la PC-uri este: Dane, care sunt componentele calculatorului?
In acesta articol am sa raspund exact la asta, dar nu voi intra foarte mult in detaliu pentru fiecare.
Ci va dau mai mult ca o prezentare initiala, ramanand ulterior sa va documentati mai mult in privinta asta.
O sa incepem cu placa de baza si sa va explic componenta acesteia (cel putin elementele principale) si o parte din conectorii care sunt pe ea.

Ce cac#t sunt astea?

Placa de baza si elementele componente. Aici vin puse componentele calculatorului.

Placa de baza este componenta esentiala a unui computer. Pe ea sunt montate componentele si acesta asigura comunicarea intre acestea la o viteza extraordinar de mare.
Iar componentele ce vin conectate pe placa sunt alimentate de o sursa de alimentare.
 
Componentele calculatorului

  1. Primul element pe placa de baza este procesorul, el fiind creierul unui calculator. Acestea sunt de la INTEL sau AMD si vin in multe forme si puteri de procesare (mai multe detalii aici). Placile de baza se potrivesc cu seria de procesoare ce respecta seria soclului (intel: 1150, 1151 etc. sau amd: FM2, AM3 etc.) si doar ele. Nu merge pe o placa de baza INTEL un procesor AMD. Vitaza procesorului este masurata in GHz.
  2. Memoria RAM e memoria volatila in care sitemul de operare scrie informatiile pentru acces foarte rapid, acestea vin sub forma unor placute. (cele mai populare memorii sunt DDR3 si DDR4) Dupa resetarea computerului, memoria RAM este stearsa si sistemul de operare o rescrie odata ce incepe sa execute actiuni. Pe o placa de baza ce suporta memorie DDR3 functioneaza doar memorie de tip DDR3. Frecventa memoriei este masurata in Mhz, cu cat e mai mare denota rapiditatea acesteia.
  3. Porturile PCI Express X16 sunt pentru conectarea placilor video in principal (au si alte utilizari, insa doar profesionestii apeleaza la ele). Sunt mai multe versiuni de PCI Express, cele mai utilizate sunt X16 (datorita placilor video) si au 3 versiuni populare: 1, 2 si 3. Diferenta intre ele este volumul de date ce il pot transmite. Sunt compatibile intre ele, insa limitarile intervin daca placa este mai performanta pentru slot-ul in care este montata.
  4. Conectorii SATA sunt folositi in principal la conectarea memoriilor de stocare HDD, SSD a DVD Rom-urilor sau BlueRay Rom-urilor. Sunt 3 versiuni: 1, 2 si 3. Diferenta intre ele este viteza cu care pot sa comunice informatiile catre placa de baza si sunt comaptibile intre ele.
  5. Conectorul pentru USB 3.0 ce vine in partea frontala a carcasei (nu toate placile de baza au, unele au 2.0)
  6. Conectorul de 20/24 de pini alimenteaza placa de baza. Conectorul vine cu sursele de alimentare (sursa se ocupa cu alimentarea componentelor ce vin pe placa de baza si a perifericelor). Pe placile de baza mai vechi se conecteaza 20 pini pe cele mai noi 24 pini.
  7. Conectorul de 2/4 pini alimenteaza procesorul (conectorul in are sursa de alimentare)
  8. Mufa de conectare a jack-urilor de microfon si casti ce vin plasate in partea frontala a carcasei
  9. Aici vin conectate cablurile pentru LED-urile de activitate de pe carcasa, butonul de restart si power.

Acum poti spune ca ai o baza, stii care sunt componentele calculatorului.
Ce trebuie sa mai faci, este sa iei fiecare sectiune in parte si sa o aprofundezi. Ca ulterior sa inveti si restul elementelor de pe placa de baza.
Daca era sa explic fiecare element in parte, ar fi fost un articol muuuult prea lung si cu totii stim ce ce este in exces plictiseste. ?

Daca simti ca te-am ajutat cu ceva, te-am determinat sa-ti construiesti propriul PC sau pur si simplu te simti mai informat, da un share ?

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani