China a construit cel mai mare telescop din lume, dar e o problema

telescop china

China a construit cel mai mare telescop din lume, dar e o problema

cel mai mare telescop din lume

China a construit cel mai mare telescop din lume insa din nefericire nu are oameni de stiinta ce stiu sa-l opereze

Cercetarea spatiala are si ea un grad de interes pentru anumite persoane de pe aceasta planeta. Chiar daca majoritatea rezidentilor Terrei sunt interesati de cu totul alte subiecte, pasionatii necunoscutului mereu tind catre universul infinit atunci cand doresc sa exploreze ceva dincolo de lucrurile comune intalnite pe Pamant.
Una din cele mai populare metode de explorare spatiala folosita de sute de ani este telescopul cu lentile. Acesta reda vizual ce se afla dincolo de stratosfera noastra si ne face sa intelegem mai bine modul in care unele corpuri ceresti s-au format si mai ales unde ne indreptam noi ca specie.
Problema cu telescopurile ce au lentile, este ca acesta ne reda imagini standard, adica ce pot fi observate cu ochiul liber in spectrul comun suportat de ochiul uman. Insa daca vrei sa analizezi mai in detaliu compozitia unei planete, stele, asteroid sau nor de gaz, trebuie sa accesezi spectre ce nu sunt vizibile cu ochiul liber.
De asta s-au inventat telescopurile radio sau ceva ce percep undele infrarosii ale universului.
Continuand ideea, China a considerat ca ar fi cazul sa adauge la „arsenal” un telescop radio menit sa ne capteze undele radio ce vin din spatiu.
Telescopul are un diametru de aproximativ 400 metri si pe toata suprafata lui ai fi reusit lejer sa construiesti un complex rezidential (e chiar foarte mare).
Numai ca proiectul are o mica, mare problema.

Nu are cine sa-l controleze!

Fiind un telescop atat de imens si complex, sunt foarte putin specialisti in lume ce stiu sa foloseasca capacitatea lui, deci China este nevoita sa recruteze pe cineva din afara teritoriului. Numai ca pana in momentul de fata nu pare sa fie nimeni interesati de proiect (posibil sa fie si datorita birocratiei si cererilor chinezilor).
Mai mult decat atat sunt multi specialisti ce se intreaba de utilitatea aparatului, dat fiind faptul ca SUA deja a cam abandonat propriul lor telescop radio, ne mai fiind o prioritate.
Acum cine stie…poate China are un plan bine definit in ceea ce priveste cel mai mare telescop din lume, plan ce o sa-l faca public pe parcurs (cred).
sursa
 
 
 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

cel.ro

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani