iphone x Cel mai scump telefon

Cel mai scump telefon din 2018 este in continuare modelul…

Cel mai scump telefon din anul 2018 este in continuare un model al companiei Apple

Daca este sa analizezi putin piata telefoanelor mobile smart o sa ajungi la concluzia ca lucrurile nu s-au schimbat cu mult fata de anul trecut. Oferta abundenta cu pretul ce cresc de la an la an.
Foarte multe modele de smartphone-uri, de la numeroase companii din nisa, sunt prezente atat in online cat si in magazinele fizice astfel facand oferta destul de completa indiferent de bugetul tau.
Astfel in continuare gasesti modele ce costa sub 400 lei, telefoane chinezesti bune si performante (brand-uri ca Xiaomi sau Meizu) si iPhone-uri cu preturi exorbitant de mari.
Un astfel de exemplu te telefon cu pret mult prea mare este iPhone 10 (sau iPhone X pentru devotatii notatiei Apple).
Practic modelul dupa mai bine de cateva luni de la lansare este in continuare cel mai scump telefon mobil din anul 2018.
iPhone X de 256 GB poate ajunge la suma de 6200 lei si pretul nu pare sa aiba tendinta de a scadea in perioada imediat urmatoare.

O fi justificata/meritata investitia?

Din punctul meu de vedere nu.
Chiar daca sistemul de operare este foarte stabil si perforanta consistenta, pretul extrem de mare nu-l vad justificat. Este mai mult ca o taxa Apple pentru produs, doar pentru simplu fapt ca are marul lipit pe spate.
Exista inovatie din partea Apple, nimeni nu spune ca nu au un merit pentru asta si in acelasi timp e cumva justificat ca o parte din amortizarea investitiilor in cercetare si dezvoltarea de noi produse sa se regaseasca in pretul telefonului. Insa din punctul meu de vedere cota adaugata la pret de catre compania americana este prea mare.
Acum s-a ajuns in punctul in care un telefon este mai scump decat un laptop foarte performant, lucru ce nu vad a fi prea logic.
Productivitatea este considerabil sporita pe un laptop decat pe un telefon si efectiv task-urile ce le poti intreprinde sunt cu mult mai avansate decat ceea ce poate sa faca un smartphone, insa ca sa ai ultimul model de smartphone(cel mai de top de altfel) trebuie neaparat sa platesti un pret premium pentru el, atat de premium incat a ajuns sa coste 6200 lei.
Pe bune acu, e mult 6200 lei si pentru un laptop (depinde de workflow totusi) insa categoric ca nu e justificat pretul pentru un telefon care faci cate o poza, mai dai un mesaj pe WhatsApp sau un scroll pe Instagram. Corelatia dintre suma investita si utilitatea practica a dispozitivului este una deloc logica, nu are sens.
Mai mult decat atat toata tehnologia din el este pur si simplu irelevanta deodata ce tu executi cele mai banale task-uri. (desi nici platforma nu exista pentru a profita de puterea de procesare reala a dispozitivului)
Chiar daca poate pe viitor o sa evolueze sistemul de operare in asa fel sa ofere functii mult mai complexe care sa profite de puterea de procesare a cip-urilor mobile, momentan nu suntem acolo.
iPhone X are practic unul din cele mai puternice cip-uri de pe orice telefon in momentul de fata, insa degeaba, deodata ce nu ai cum sa beneficiezi de toata puterea lui, deci argumentul cu „este cel mai performant telefon, de asta e asa scump” cumva se anuleaza de la sine.
Desi posibil sa te incalzeasca cu ceva atunci cand dai drumu la un Antutu si vezi ce scor scoate…e si asta o varianta. ?
Pai si daca nu ma intereseaza neaparat banii si vreau ultimul model, nu trebuie sa-l cumpar?
Daca ai banii si parca te deranjeaza ca stau in cont sau sub saltea, eu nu te pot impiedica sa faci achizitia.
De altfel daca prinzi un pret bun la abonament, nici asa nu te pot descuraja.
Telefonul este cel mai scump, asta deja am stabilit, insa in task-urile de zi cu zi e foarte consistent iOS si nu ar trebui sa-ti faca probleme. Sa spunem ca aici e un punct forte care face diferenta intre sistemul de operare mobil Apple si cel dezvoltat de Google.
Insa merita telefonul banii astia doar pentru simplu fapt ca este cu ceteva milisecunde mai rapid in deshis aplicatii? Asta ramane la aprecierea ta.

Ce alternative ar fi mult mai ieftine?

Alternative cu iOS
Pai acu depinde ce telefon te intereseaza si in principal de ce sistem de operare esti interesat in mod special.
Daca doresti ceva tot cu iOS, pentru ca ai motivele personale ce nu te fac sa doresti tranzitia la Android, atunci un iPhone 7 este o alegere mult mai buna din punctul meu de vedere.
Performanta dispozitivului este extrem de buna, face poze decente si durata de viata a bateriei o sa satisfaca pe majoritatea utilizatorilor.
Plus ca odata cu iOS 12 modelul va deveni si mai rapid, Apple facand cateva modificari la performanta dispozitivelor mai vechi
Alternative cu Android
In taramul dispozitivelor cu Android lucrurile stau o idee diferit.
Asta pentru ca exista discrepante mai mari in performanta dispozitivelor chiar daca componentele sunt similare.
Insa sunt cateva dispozitive ce le pot recomanda cu tarie datorita pretului scazut, calitatii constructiei si performantei extrem de bune.
OnePlus 6 sau OnePlus 5T
Xiaomi Mi 8 sau Xiaomi Mi6
Samsung Galaxy S8
Sunt modele vechi si noi in lista, de ce?
Pai performanta intre Snapdragon 835 si 845 este extrem de similara, deci daca cumperi un dispozitiv din 2017 o sa se descurce admirabil 2 ani de acum in colo.

Concluzia

In momentul de fata telefonul mobil este unul din cele mai populare dispozitive mobile ce le avem cu noi tot timpul practic. Acest aspect a fost sesizat de marii producatori si vor ca treptat sa creasca pretul ce il justifica prin implementarea de „functii noi si inovatoare.”
Functii care in majoritatea dintre situatii ajung sa enerveze, sa nu functioneze cum trebuie sau pur si simplu sa nu fie utilizate (daca tineti minte atunci cand Samsung a bagat pe S4 capacitatea de a da scroll cu ochii ? ).
Insa in acelasi timp spatiul a devenit mai competitiv si ai mai multe optiuni din care sa alegi. Companii mici/medii care fac dispozitive performante si ieftine ce te pun pe ganduri.”cum naiba compania X poate pune pretul asta, in timp ce Y vinde un model similar la jumatate de pret aproape, cu o perforamnta similara”. Desi asta este un subiect pentru un alt articol.
Ideea este sa nu mai pui botul al fiecare material publicitar ce-l vezi sau sa lasi mentalitatea de fanboy la o parte, numai asa o sa vezi adevarata valoare a unui produs si impactul ce il are in viata ta de zi cu zi.
Te documentezi, compari si vezi daca intradevar e justificata achizitia sau nu.

Tu ce zici, merita iPhone X banii?

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani