Cel mai performant procesor mobil?

helio x10

Cel mai performant procesor mobil? Am sa incerc pe cat posibil sa raspund la aceasta intrebare in cadrul articolului

Este una din intrebarile ce o aud cel mai des de la cunostintele mele, in diferite circumstante.
„Dan, care este cel mai performant procesor de pe telefon sau tableta? Vreau sa-mi schimb gadgetul si nu stiu ce sa aleg”
Si raspunsul meu de fiecare data este „Depinde”

De ce?

Pai in primul rand trebuie sa realizati un lucru: o buna parte din telefoanele din ziua de azi, sunt destul de performante, diferentele fiind din ce in ce mai minore in materie de rapiditate in task-uri de zi cu zi (mesaje, apeluri, stat pe Facebook sau Instagram).
Deosebirile sunt sesizabile doar cand vine vorba de: calitatea constructiei telefonului/tabletei, jocuri, functii noi si calitatea fotografiilor. Insa din cele mentioante doar calitatea jocurilor si a fotografiilor este influentata de procesor, restul tin mai mult de hardware-ul individual.
Un procesor foarte performant, de ultima generatie, exceleaza doar in jocurile video sau aplicatii ca solicita procesorul extrem de mult (Google Earth) si diferenta este destul de sesizabila.

snapdragon810
FOTO: Platforma Snapdragon 810

Adica un Snapdragon 810 in jocul Alphalt 8 merge la detalii maxime fara lag, in timp ce un Snapdragon 410 spre exemplu, deschide jocul, te poti bucura de el insa ici colo sesizezi cum se mai blocheaza pentru o fractiune de secunda, plus detaliile nu sunt atat de fine.
In cazul procesarii foto depinde cumva si de senzorul foto, daca senzorul nu este calitativ CPU-ul nu poate sa faca prea multe.
Exynos7
FOTO: Cipul Exynos

Aceiasi situatie este si cu cipul de la Samsung de pe S6, S6 edge, Note 5. Se descurca remarcabil in jocuri si aplicatii ca Google Earth insa la activitatile de zi cu zi nu pare mai rapid decat un model ieftin.
Cel mai performant procesor mobil, daca este sa am de ales intre cel mai performant Samsung Exynos si Qualcomm Snapdragon, as alege pe cel Exynos datorita inovatiei incredibile a celor de la Samsung. Pe langa asta, cipul se incalzeste mai putin decat cel Qualcomm.
Dar nu este procesorul ideal! Costurile lui sunt destul de mari comparativ cu alte modele iar performanta nu este iesita din comun.

Bun, dar care este procesorul ideal atunci?

Cum telefoanele si tabletele cu Snapdragon 810 si Exynos 7420 sunt destul de costisitoare, cel putin in Romania.
Procesorul care este undeva pe langa aceste doua modele este Mediatek Helio X10.
Cipul companiei taiwaneze are o performanta similara cu un Snapdragon 801 (Galaxy S5) si costa mai putin.
Fiind varful de gama Mediatek va puteti imagina ca suporta o buna parte din noile tehnologii.
Adica: LTE Cat4 150mbps, este pe 64BITI, permite filmare in slow motion si inregistrarea 4K, 2k impreuna cu playback. Toate acestea cu un consum redus de energie. (lista completa de functii o gasesti aici)
Lista telefoanelor cu acest procesor este destul de rastransa, cele mai populare in momentul de fata in Europa sunt (tablete inca nu au aparut cu modelul) :
Xiaomi Redmi Note 2
Xiaomi Redmi Note 3
Meizu Metal
Telefoanele sunt unice, fiecare vine cu un design diferit si oferta o serie de functii aparte. Depinde mai mult de ce preferi ca viitorul tau telefon sa faca.
Partea faina este ca, la pretul care il au sunt in stare sa tine piept unui telefon care costa de 2 ori mai mult. Sincer nu prea ai cum sa te plangi cu asta.
Cat ai cheltui pe unul din modele iti cumperi abia un Galaxy S4 SH.

Concluzia

Procesoarele integrate au avansat extrem de mult in ultimii ani.
Diferenta intre ele fiind din ce in ce mai mica in materie de performanta, insa daca vrei un telefon ieftin care sa se descurce ok in majoritatea situatiilor un model din lista de mai sus nu va da gres.
Cand o sa apara tablete cu Helio X10 voi updata articolul.
Dar ma repet, depinde ce vrei sa faci cu gadgetul! Tatal, mama sau bunica sigur nu va sesiza o diferenta, asa ca mai bine te-ai orienta la un model mai ieftin.

Sper ca te-am lamurit cat de cat in ceea ce priveste acest subiect, nu uita ca suntem si pe Youtube 😀

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani