Coronavirus

Ce trebuie să știi despre Coronavirus (2019-nCov)

Un nou virus din familia Coronavirus a fost raportat în China în urmă cu câteva luni. Acesta a avut originile în orașul Wuhan din China.

În acest oraș există o piață cu animale și fructe de mare care nu respecta norme de egienă. Astfel se puneau în contact animalele sălbatice cu cele domestice și oamenii lucru ce a făcut posibilă răspândirea rapidă a epidemiei.

Ce este Coronavirus?

Coronavirus este un virus destul de comun ce afectează căile respiratorii (practic o răceală mai puternică). Acesta a fost descoperit în anul 1960 și își ia numele din forma ce o prezintă sub microscop (arată ca o coroană).

Imagine similară
virusul Mers ce face parte din familia Coronavirus

Cu ce este diferit Coronavirus 2019-nCov de celelalte?

Virusurile ce intră în spectrul de Coronavirus sunt asemănătoare în formă însă au particularități proprii. Dealungul anilor au fost mai multe virusuri de acest gen ce au infectat mii de persoane însă sistemul nostru imunitar se descurca cu ele. (cel mai probabil o bună parte din voi ați avut un asemenea virus când erați mici)

Partea proastă este că acest virus se poate transmite de la animal la om și în acest proces pot apărea mutații.

Mutațiile la Coronavirus 2019-nCov îl fac să fie mai rezistent în diverse medii, astfel se poate răspândi mai ușor.

Deci peroanele ce suferă și de alte afecțiuni au o probabilitate mai mare în a dezvolta complicații ce pot duce la deces.

Cum se transmite Coronavirus?

Coronavirus se ia de la o gazdă infectată la o gazdă sănătoasă prin contact cât mai direct. În principal prin strănut, strângere de mână sau atingerea unui obiect contaminat.

În principal virusul poate supraviețui până la 6 zile pe un obiect în condiții de umiditate medie însă scade semnificativ probabilitatea ca acesta să te poată infecta.

Mai ales atunci când ai o igienă adecvată.

Coronavirus se poate transmite de la animale?

Coronavirus 2019-nCov ce a fost răspândit din China, se poate transmite și de la animalele infectate. Mai multe ipoteze ale oamenilor de știință spun că virisul a fost original într-un animal ca ulterior să fi contaminat o persoană de unde s-a produs și mutația lui.

2019-nCov fiind o idee mai rezistent decât alte tipuri de Coronavirus.

Cine este predispus la Coronavirus?

În principal cam oricine poate lua virusul. Diferența o face sistemul imunitar al persoanei, dacă are capacitatea să-l învingă sau nu.

Persoanele ce au un sistem imunitar slăbit, cu alte afecțiuni, sunt predispuse la complicații majore.

Există un vaccin pentru Coronavirus?

Nu. Din nefericire nu există un vaccin eficient pentru acest virus, asta se datorează și naturii lui. Fiind un virus relativ nou încă nu s-a putut studia pe deplin rezistența lui la antibiotice.

În momentul de față cercetătorii chinezi au făcut publică secvența genetică a virusului cu alte state și se lucrează activ la înțelegerea în detaliu a virusului.

Odată ce se cunosc cu exactitate variabilele ce țin de cum se transmite, cât trâiește și unde, cum se înmulțește și la ce este imun se poate determina un antidot sub formă de vaccin.

Ce simptome are Coronavirus?

Virusul are un efect similar la majoritatea persoanelor. Aceste efecte negative pot include:

 • tuse
 • nas înfundat
 • febră
 • gât inflamat
 • senzație de neputință

Dacă ai astfel de simptome este recomandat să vizitezi de urgență un medic și să eviți pe cât posibil spațiile aglomerate.

Nu lua pastile de capul tău! O metodă garantată de agravare este automedicația, fără să știi ce ai defapt.

Statul acasă, repaus, este o metodă eficientă de a lupta cu majoritatea virusurilor ce prezintă simptomele de mai sus (după vizita la doctor, evident).

Cum te protejezi de Coronavirus?

Simptomele fiind similare unei răceli, tot ce trebuie să faci (cel puțin în momentul de față) este:

 • să te speli des pe mâini cel puțin 20 secunde cu săpun
 • să folosește șervețele antibacteriene și genuri atunci când ai intrat în contact cu obiecte străine casei
 • să eviți pe cât posibil mijloacele de transport în comun sau zonele foarte aglomerate
 • după ce atingi un animal să te speli/dezinfectezi pe mâini
 • să nu te atingi pe ochi/nas/față dacă nu ai mâinile curate
 • dezinfectează periodic tastatura și mouse-ul
 • utilizează medicație deja existentă pentru întărirea sistemului imunitar

Pe lângă asta o alimentație sănătoasă, sportul și meditația pot fi arme puternice ce te pot proteja în contextul acestui virus.

Concluzia

Omenirea a mai trecut prin epitemii. Unele mai grave decât altele.

Însă mereu am reușit să fim învingători și în cele din urmă mai puternici.

Partea pozitive în toată situația aceasta este că colaborarea între oamenii de știință se face la un pas foarte accelerat și schimbul de informații este rapid și eficient cu transparență deplină.

Chiar dacă virusul se împrăștie destul de rapid, numărul de persoane ce întâmpină complicații sunt în mare parte vârsnicii sau cei care au alte probleme de sănătate, astfel au un sistem imunitar slăbit.

Deci evitați spațiile publice, grijă mare la igienă și consumați multe fructe/legume sau ceaiuri cu lămâie. În cazul în care sunteți răciți nu luați pastile de capul vostru, vizita la medic e sfântă.

Sursa sursa1 sursa2 sursa3 sursa4 sursa5

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani