Ce reprezinta criptarea datelor pentru noi si cum ne poate afecta cazul Apple

Ce reprezinta criptarea datelor

Ce reprezinta criptarea datelor pentru noi si cum poate influenta procesul celor de la Apple securitatea pe viitor?

Cazul iPhone-ului 5C pe care doreste FBI-ul sa-l decripteze a circulat peste tot.
Pana acum cel mai probabil stii despre ce este vorba.
Daca nu, am sa te rog sa dai un click aici.

Insa cum ne poate afecta pe noi utilizatorii de telefoane smart acest aspect?

Iar daca tu imi spui ca ai un telefon cu Android(sau orice alt sistem de operare modern) si nu iti pasa de acest caz, esti ignorant si nu ai o gandire buna de ansamblu.
Ideea este super simpla: daca Apple in cele din urma reuseste sa creeze un backdoor pentru a accesa telefonul criptat, TOATE iPhone-urile sunt vulnerabile, TOATE iPhone-urile din lume si nu numai.
Eu personal nu am incredere in nicio agentie guvernamentala ca nu va folosi acest backdoor pentru metode frauduloase de a invada datele persoanele ale tale, ale politicienilor sau chiar a liderilor de stat.
Pe langa asta, nu i-ar opri sa nu ceara permisiunea si in alte telefoane/aplicatii, inclusiv modele cu Android, facand mai multe daune.

Ce inseamna asta?

O modalitate sau mai bine spus, o scuza de a accesa fraudulos intimitatea ta.
O vor face! Fara sa ezite!
Procurorii aduc in atentie siguranta nationala americana si lupta contra teroristilor si sunt ferm convins ca majoritatea din ei nu au idee cum functioneaza un telefon macar.
Odata ce ai deschis o portita in securitatea unui soft, ai expus o vulnerabilitate care in multe circumstante nu poate fi rezolvata atat de usor
Pe langa cazul iPhone-ului 5C, cred ca sunt si motive ascunse la mijloc, acum nu vreau sa fiu cel care insinueaza si face teorii ale conspiratiei, dar mi se pare un pretex doar.
Un pretext pentru a avea acces la informatii sensibile ale utilizatorilor.
Criptarea fiind elementul care il opreste sa beneficieze de acces in orice iPhone cu iOS 8.1 sau mai noi.
Datele fiind extrem de bine securizate, daca reusesti intr-un final sa le copiezi nu te alegi decat cu siruri aleatorii de numele si litere. Ba mai mult decat atat, in caz ca telefonul detecteaza faptul ca incerci de prea multe ori sa bagi codul de deblocare, poate sterse automat informatiile de pe telefon, ca o masura de siguranta.
iPhone-ul fiind unul din cele mai sigure telefoane pe care le poti cumpara in momentul de fata.
Si cele mai inutile in caz de un hot reuseste sa ti-l fure (iPhone-ul poate fi blocat de la distanta si doar contul tau iTunes il poate deloca) sau un hacker sa-ti acceseze informatii sensibile

Pana acum procesul nu imi miroase a bine absolut deloc.

Succesul Apple contra guvernului American in acest caz,ne va afecta pe noi toti, intr-un fel sau altul, indirect sau direct.
Fiind protejate valorile si confidentialitatea informatiilor, de care suntem atat de dependenti in aceste timpuri.
O situatie similara va fi si cu Android-ul, odata cu implementarea „killswitch-ului” si imbunatatirea criptarii odata cu Android N. Telefoanele vor fi din ce in ce mai complicat de „spart”.
Guvernul american poate sa ceara implementarea unui program ce poate avea acces la toate datele tale. Iar pe Android asta ar fi mult mai usor de realizat, sistemul de operare fiind open source.
Oricum ar fi, verdictul vizeaza securitatea informatiilor si mai ales intimitatea ta.
Insa mai bine o spune John Oliver.

 
 
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani