[adinserter block="3"]
[adinserter block="3"]
ce inseamna free dos

Ce inseamna FREE DOS si de ce vine pre-instalat pe unele PC-uri?

ce inseamna FREE DOS

Computerul este unul dintre cele mai populare gadgeturi utilizate de om. Acestea sunt de diferite dimensiuni si tipuri, cu puteri de procesare variate si usurinta in utilizare mixta.
Unul dintre cele mai populare sisteme de operare pentru PC in momentul de fata este Windows 10  urmat in apropiata vecinatate de Linux (cu distributiile aferente) si pe telefoane mobile Android impreuna cu iOS.

Windows-ul in momentul de fata este sistemul de operare principal utilizat pe Desktop-uri la noi in tara urmat de Android ce este utilizat in principal pe dispozitive smart compacte

Insa pentru ca PC-ul tau sa vina din magazin cu Windows instalat, producatorul va trebui sa achizitioneze licenta direct de la Microsoft, lucru ce multi nu il practica mai ales in cazul unitatilor/laptopurilor de buget mic si mediu.

Astfel in trecut si chiar si in ziua de azi producatorii de Desktop-uri si laptopuri opteaza sa nu instaleze un sistem de operare pe computerul lor.

Dar pentru ca nu toate persoanele se pricep sa instaleze un Windows o alta varianta implementata de producatorii de computere este sa instaleze un sistem de operare Open Source ca ulterior utilizatorul sa isi formateze calculatorul cu sistemul de operare preferat.

Doua din aceste sisteme de operare Open Source populare pe calculatoarele noi sunt:

  • sistem de operare Free Dos
  • sistem de operare pe baza de Linux

De Linux ai mai auzit, insa ce este acest sistem de operare Free Dos?

Ce inseamna FREE DOS

Ce inseamna FREE DOS si de ce vine pre-instalat pe unele PC-uri? 55
FOTO: Free Dos versiunea 1.1 detalii aici


Free Dos este un sistem de operare pentru computerele IBM ce iti permite sa executi aplicatii vechi, din consola.
Sistemul de operare DOS era popular in urma cu cativa zeci de ani cand, nu exista un OS pentru consumatori ce sa aiba o interfata grafica. Primul computer ce avea o interfata grafica a fost Xerox PARC insa nu a fost atat de popular, Windows in schimb a revolutionat cu adevarat industria OS-urilor, drept dovada si in ziua de azi Microsoft este una din cele mai puternice companii de tech.

In ziua de azi cu Free Dos nu prea ai ce sa faci, in ideea ca toate aplicatiile moderne din ziua de azi functioneaza ori pe Linux, MacOS ori pe Windows.

Singura optiune ce-ti ramane este sa formatezi HDD-ul/SSD-ul cu un sistem de operare capabil de a utiliza computerul la potentialul maxim.

Pentru ca mai este un aspect al acestui sistem de operare ce te face sa-ti reconsideri alegere.

Pe langa faptul ca el nativ nu are o interfata grafica (desi cred ca pentru nostalgici sistemul de operare Free Dos este alegerea perfecta) Free Dos nu poate executa mai multe programe in acelasi timp.

Adica chiar daca poti sa instalezi in practica jocuri sau aplicatii, esti constrans sa le utilizezi cate una pe rand, ideea de multitasking nu exista (cel putin in forma lui nativa cu care vine preinstalat).

Sistemul de operare FREE DOS si confuzie pentru consumatori

Ce inseamna FREE DOS si de ce vine pre-instalat pe unele PC-uri? 56

Din ce am sesizat eu, in anumite situatii, acesta mentiune de FREE DOS este trecuta si la calculatoarele ce chiar nu au sistem de operare.

Tin sa cred ca aici e vorba de o greseala sau un conflict de intelegere a termenilor (formatasem doua laptopuri Lenovo in urma cu ceva tip si pe site era specificat FREE DOS, dar nu aveau acest sistem de operare instalat, HDD-urile erau goale).

Chiar daca acest lucru nu va afecteaza in mod special pentru ca oricum o sa va reformatati computerul odata ce-l cumparati am considerat ca este inportant de clarificat.

De ce opteaza producatorii la sisteme de operare Open-Source precum FREE DOS si LINUX


Dupa cum am spus si mai sus, aceste siteme de operare sunt cu titlu gratuit si practic ca utilizator (consumator al produsului) si mai ales ca producator al produsului, nu ai costuri de licentiere.

Odata ce ai produs un laptop si ai eliminat cumva din ecuatie costurile de licentiere ale acestuia (chiar daca in unele situatii nu sunt chiar atat de mari atunci cand discutam de cateva mii de produse) o sa poti:

  • oferi laptopul sau calculatorul la un pret mai mic
  • eviti complicatiile ce pot aparea cu suportul software pe acel produs

Deci are foarte mare logica sa oferi un sistem de operare gratuit ca dupa ce cumparatorul a primit produsul sa faca ce doreste cu el.

WINDOWS 10 de la doar 99 lei

Cumpara acum o licenta pe viata de Windows 10 pentru calculatorul tau

Acum ca am lamurit ce inseamna FREE DOS. Tu ce sistem de operare preferi? Windows, Linux sau MacOS?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles