Ce inseamna FREE DOS si de ce vine pre-instalat pe unele PC-uri?

free dos logo

Ce inseamna FREE DOS si de ce vine pre-instalat pe unele PC-uri?

ce inseamna FREE DOS

Ce inseamna FREE DOS si de ce este pre-instalat pe multe calculatoare?

Computerul este unul dintre cele mai populare gadgeturi utilizate de om. Acestea sunt de diferite dimensiuni si tipuri, cu puteri de procesare variate si usurinta in utilizare mixta.
Unul dintre cele mai populare sisteme de operare in momentul de fata este Windows 10 .

Windows-ul in general este instalat pe cateva sute de milioane de calculatoare.

Insa pentru ca PC-ul tau sa vina din magazin cu Windows instalat, producatorul va trebui sa achizitioneze licenta direct de la Microsoft, lucru ce multi nu il practica mai ales in cazul unitatilor/laptopurilor de buget mic si mediu. Astfel astea nu vin cu un sistem de operare instalat atunci cand sunt vandute carte landurile de magazine ce comercializeaza astfel de produse.

Dar pentru a nu livra calculatorul fara nimic instalat pe el, adica cu HDD-ul sau SSD-ul gol producatorii sau chiar magazinele ce le comercializeaza opteaza sa instaleze sisteme de operare Open Source cum ar fi Ubuntu sau sistemul de operare denumit si Free Dos.

Ce inseamna FREE DOS?

FOTO: Free Dos versiunea 1.1


Free Dos este un sistem de operare pentru computerele IBM ce iti permite sa executi aplicatii vechi, din consola.
Sistemul de operare DOS era popular in urma cu cativa zeci de ani cand, nu exista un OS pentru consumatori ce sa aiba o interfata grafica. Primul computer ce avea o interfata grafica a fost Xerox PARC insa nu a fost atat de popular, Windows in schimb a revolutionat cu adevarat industria OS-urilor, drept dovada si in ziua de azi Microsoft este una din cele mai puternice companii de tech.

In ziua de azi cu Free Dos nu prea ai ce sa faci, in ideea ca toate aplicatiile moderne de acum functioneaza ori pe Linux ori pe Windows. Singura optiune ce-ti ramane este sa formatezi HDD-ul/SSD-ul cu un sistem de operare capabil de a utiliza computerul la potentialul maxim.
Din ce am sesizat eu, in anumite situatii, acesta mentiune de FREE DOS este trecuta si la calculatoarele ce chiar nu au sistem de operare. Tin sa cred ca aici e vorba de o greseala sau un conflict de intelegere a termenilor (formatasem doua laptopuri Lenovo in urma cu ceva tip si pe site era specificat FREE DOS, dar nu aveau OS).
De ce instalat FREE DOS sau Linux? Pai…sunt gratuite! ?  (daca producatorul nu are un contract cu cei de la Microsoft, sistemul de operare Windows nu poate fi instalat)
Sincer, eu oricum nu vad logica!
Decat sa instalezi un sistem de operare de care nu se poate folosi nimeni sau unul ce nu este preferat, mai bine nu pre-instalezi nimic. Oricum majoritatea vor instala un Windows 10 rapid ulterior.

Acum ca am lamurit ce inseamna FREE DOS. Tu ce sistem de operare preferi? Windows, Linux sau MacOS?

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

cel.ro

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani