purificator aer xiaomi mi aer purifier 4

Ce face un purificator de aer și ce nu face?

Purificatoarele de aer au devenit printre cele mai populare dispozitive inteligente ce nu lipsesc din locuințele entuziaștilor.

Însă pentru consumatorii de rând, este necesar un purificator de aer? Ce face un purificator de aer pentru cei care caută practicitate, nu doar tehnologie de ultimă oră?

În acest articol ce l-am denumit destul de intuitiv spun eu, o să vă răspund exact la asta.

Ce face un purificator de aer, ce nu face, ce ar trebui să ai în vedere când cumperi unul, ce ar trebui să mai consideri.

Dacă nu vrei să citești tot articolul am plasat puțin mai jos un rezumat cu toate secțiunile, dai click și te trimite exact la ce te interesează.

Ce este un purificator de aer?

purificator de aer Xiaomi
Purificator de aer Xiaomi Smart Air Purifier 4

Practic un purificator de aer (după cum ai un indiciu și în nume) este un dispozitiv ce filtrează aerul din încăpere sau casă, printr-o serie de stagii de filtrare.

Aerul este trecut forțat prin filtru cu un ventilator de presiune statică și eliminat în cameră/casă fie prin partea frontală sau prin partea de sus.

În cazul ventilatorului Xiaomi Mi Smart Air Purifier 4 (și la alte modele de la Xiaomi) aerul este tras forțat prin părțile laterale ale purificatorului și eliminat prin partea de sus.

Acesta este un avantaj ce nu-l au alte purificatoare la același preț.

De ce avantaj?

Păi îți permite să ai purificatorul de aer în funcțiune în orice zonă din cameră, fără să ai brize de aer care să sufle către tine, mai ales atunci când nu-ți dorești asta.

Deci ce face un purificator de aer este să-ți filtreze aerul din încăpere sau casă. Filtrarea se face pentru toate particulele ce depășesc dimensiunea de PM2.5 (adică particule cu diametru aerodinamic de 2.5 microni în diametru, de vreo 50 de ori mai mici ca grosimea unui fir de păr)

Unde se găsesc aceste particule?

Practic foarte mulți factori determină generarea de astfel de particule.

De la gătit, fum de țigară, noxe de la mașini, noxe de la centrale termice și așa mai departe.

Pe lângă cele menționate ce mai face un purificator de aer?

Ce face un purificator de aer și ce nu face? 31
Purificator de aer Xiaomi Smart Air Purifier 4

Un purificator de aer mai are câteva funcții interesante pe lângă cea de filtrarea a particulelor (deși oricum sunt înrudite cu filtrarea, dar beneficiile sunt separate)

  • elimină mirosurile neplăcute din casă în doar câteva minute
  • elimină mirosurile de fum de țigară sau narghilea
  • reduce volumul de praf din încăperea unde este plasat
  • ajută sistemul de climatizare la uniformizarea temperaturii în încăpere
  • poate diminua semnificativ reacțiile alergice la polen
  • poate capta sporii de mucegai din aer

Practic dacă ești fumător, gătești mult sau dorești pur și simplu o temperatură ambientală mai bună, purificatorul de poate ajuta concret.

Cel mai mare beneficiu este în schimb pentru persoanele ce suferă de diverse alergii sau pentru cei care au ferestre cu deschidere în apropierea unor bulevarde circulate.

Purificatorul va reuși să capteze praful și alergenii fără probleme, astfel oferim un aer mult mai curat pe interior.

Pe lângă asta volumul efectiv de praf din casă ( mai ales dacă ai geamuri către un bulevard) o să fie sesizabil mai mic.

În același timp – ca persoanele ce suferă de alergii la polen – dacă tu ai probleme respiratorii sau ai rude cu probleme respiratorii, un purificator de aer o să le îmbunătățească calitatea vieții. Purificatorul va filtra tot aerul din încăpere lucru ce va elimina o bună parte din problemele respiratorii.

Acum e mai bine să vă sfătuiți cu un medic specialist (alergolog ar fi cel mai indicat) și să vă documentați și voi mai concret înainte să faceți achiziția, însă din specificațiile aparatului ce l-am avut eu în teste și din ce am mai regăsit pe anumite portaluri web ar fi anumite dovezi ce confirmă că purificatoarele de aer sunt un must have pentru persoanele cu probleme respiratorii.

Dar repet: se vor reduce unele simptome, dar nu toate! Se va îmbunătăți calitatea vieții, dar nu se va vindeca persoana de ce suferă!

Ce nu face un purificator de aer?

Ce face un purificator de aer și ce nu face? 32
Purificator de aer Xiaomi Smart Air Purifier 4

În principal nu reușește foarte bine să captureze patogeni.

Practic patogenii se încadrează la dimensiunea ce o captează filtrul însă filtrul în sine nu sterilizează aerul.

Deci nu e garantat că se vor bloca în filtru și nu vor mai fi eliberați iar în aer.

Există niște modele de purificatoare cu funcții de sterilizare însă nu știu sincer să vă zic.

Cât timp dispozitivul nu a trecut niște aprobări stricte, care uzual se acordă dispozitivelor medicale, e mai mult marketing decât funcție practică pe care te poți baza.

Ce face un purificator de aer și ce nu face? 33

Xiaomi Smart Air Purifier 4

Ce face un purificator de aer și ce nu face? 34

Purificator de aer Xiaomi Mi 3C

Oricum, patogenii sunt oricum în aer orice ar fi, sistemul imunitar se ocupă de ei în 99% din situații destul de bine, deci nu ar trebui să obsedăm prea mult pe tema asta.

Plus că atunci când ai ieșit afară nu prea ai cum să iei purificatorul cu tine, deci mna…nu ar trebui să fie un punct de luat în considerare spun eu.

Nu ar trebui să te bazezi pe un purificator de aer ca să dormi mai bine seara.

Am văzut 1 sau 2 postări pe Reddit dacă nu mă înșel cum cineva spunea că de când are purificatorul de aer doarme mai bine, lucru ce mi se pare total fals.

Cu excepția persoanelor care sunt alergice la polen sau au alergii mari la praf, nu ar trebui să simți un impact considerabil la calitatea somnului.

Este adevărat că un purificator ajută la uniformizarea temperaturii din cameră, lucru ce cu ajutorul unui aparat de aer condiționat chiar face o diferență sesizabilă.

Însă chestia asta o poate face și un ventilator de 100 lei, deci iar nu trebuie să te bazezi pe asta.

Concluzii

Purificatoarele de aer sunt un gadget indispensabil pentru persoanele ce au alergii sau pentru cine stă aproape de bulevarde foarte circulate.

Pe lângă asta (pentru noi restul) ajută la uniformizarea temperaturii din casă și o reducere marginală a prafului din încăpere.

Acum merită să achiziționezi unul pentru casa ta?

Depinde…

Depinde de cât de mult dorești tu să aduci încă un plus de confort casei tale, de cât cash dispui în momentul de față și nu te deranjează să investești în gadgeturi și mai ales dacă consideri că tu sau cineva din casă o să aibă anumite beneficii pentru un aer mai curat.

Dacă tu sau cineva din casă aveți probleme respiratorii (din cele menționate mai sus) îmbunătățirea în calitatea vieții este destul de mare. Nu spun eu asta, ci multiple studii ce au analizat purificatoarele de aer.

Eu personal sunt convins parțial, adică mi se pare un gadget interesant de utilizat și mai ales un addon bine venit pentru climatizarea aerului din cameră dar în același timp parcă sunt reținut de prețul cam mare din punctul meu de vedere.

Purificatorul din imaginile de mai sus mi-a fost oferit de Xiaomi pentru teste. Însă nu a fost un review plătit.

Însă sunt puțin în contradicție și o să explic acum de ce.

Seara am sesizat că dorm mai bine când el este pornit (posibil să fie zgomotul de fundal) și parcă nu mai am nasul așa de înfundat (când am mult praf în jur nasul meu tinde să nu mai colaboreze) chestie e că prietena nu a sesizat nici-o îmbunătățire. Deci…placebo? 😂

Însă dacă reușești să găsești unul (sau eu găsesc unul) la un preț de sub 300 lei, categoric merită investiția.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani