Cifra octanica este o valoare ce o regasiti la toate benzinariile atat din tara cat si strainatate. Astfel dupa acea valoare se indexeaza tipul combustibilului si automat se determina in mod direct o sporire a performantei motorului atunci cand este utilizata benzina adecvata motorului dumneavoastra (cu mici exceptii ce sunt mentionate la sfarsitul articolului).
Insa ce este cifra octanica si cum influenteaza aceasta performanta vehiculului ?
Cifra octanica a fost inventata undeva prin anul 1926, atunci s-a pus pe hartie definitia acesteia de catre chimistul Russell Marker de la Ethyl Corporation.
Si practic reprezinta capacitatea de masurare a unui combustibil in vederea determinarii rezistentei acestuia la detonatie prin autoaprindere.
Determinarea cifrei octanice a benzinei se face in baza compararii unor substante ce sunt prezente in aceasta, substante cu proprietati diferite.
Mai concret este vorba de substantele denumite: heptan si izooctan.
Heptanul reprezinta substanta ce are atribuita cifra octanica CO=0 iar izooctanul este substanta cu cifra octanica CO=100.
Heptanul are rezistenta la autoaprindere mica iar Izooctanul are resitenta la autoaprindere mare
O mostra din benzina de test este luata si pe baza unor teste se determina procentul de substanta Izooctanica din benzina, rezultand cifra octanica a combustibilului.
Testul benzinei pentru autoaprindere se face pe un motor standartizat de catre Comitetului Cooperativ pentru Cercetarea Combustibililor. Motorul are un raport de comprimare variabil si permite un nivel de detonatie determinat.
Daca alimentez cu o benzina cu cifra octanica mai mare, creste puterea motorului?
Nu neaparat, acesta este doar un mit ce poate face mai mult rau decat bine atunci cand este pus in practica.
La cele mai multe masini in manual sau pe capacul de la rezervor este specificat tipul combustibilului impreuna cu cifrele octanice recomandate.
Daca masina dumneavoastra functioneaza pe un factor de compresie ridicat la motor, aceasta va necesita o benzina cu cifra octanica mai mare. Astfel beneficiati de performanta si un consum in parametri tehnici ai motorului.
Puteti alimenta pentru perioade scurte de timp si cu o benzina ce are o cifra octanica mai mica, insa doar pentru perioade scurte de timp. Computerul de bord va detecta folosirea unei benzini cu cifra octanica mai mica (ce explodeaza mai usor) si va ajusta in mod automat arderile. Insa fiind o sustanta mult mai volatila acea ajustare facuta de computerul de bord poate influenta puterea de output.
O alimentare repetata cu o benzina de cifra octanica mica pentru masinile cu factor de compresie mare va poate compromite motorul.
Insa daca in manualul masinii sau pe capacul rezervorului nu este specificat nimic de cifra octanica, puteti utiliza ce benzina doriti.
Sunt unele branduri de masini ce recomanda utilizarea benzinii cu cifra octanica mai mare pe anumite motoare. Astfel puteti utiliza daca doriti o benzina mai scumpa dar in acelasi timp si cea mai ieftina benzina va functiona perfect. Insa performanta maxima a motorului se va atinge doar cand utilizati o benzina premium cu CO ridicat.
Andrei – Mecanic
Concluzia ar fi ca consultati manualul masinii si acum o sa intelegeti mult mai bine la ce se refera acel „CO” stipulat acolo.
Odata ce producatorul recomanda un anumit combustibil este obligatoriu sa nu va abateti de la recomandare, astfel riscati sa compromiteti motorul.