Ce aduce nou platforma Windows 10 31

Ce aduce nou platforma Windows 10

windows 10

Windows 10 este inca un pas catre viziunea Microsoft pentru IOT

Microsoft Windows este un sistem de operare foarte popular. Asta este ceva destul de evident, nu? Adica pana si mama stie de el daca va vine sa credeti.
Ieri 21.01.2015 Microsoft a tinut conferinta de presa unde mai multi reprezentati ai companiei ne puneau in fata viitoarul ce se numeste Windows 10.
Windows 10 reprezinta viziunea Microsoft a Internet Of Thing sau pe scurt IOT, un sistem de operare extrem de potent pentru mai multe platforme.
Ok, asta este ceva ce ne-a fost prezentat odata cu Windows 8 dar ce aduce nou Windows 10?
Asta este intrebarea la care am sa va raspund in randurile ce urmeaza.

Windows 10 va fi un sistem de operare multi-platforma

Adica, o parte din functionalitate si aspect este comun atat pe Xbox, PC si mobile (telefon si tableta), imaginea de mai jos este reprezentativa in acest context.

windows 10 galeria foto
Galeria foto de pe PC si telefon

Dar sunt si o serie de modificari ce sunt individuale pentru fiecare platforma in asa fel ca experienta utilizatorului sa fie cat mai cursiva, se observa asta in imaginea de mai sus dupa amplasamentul butoanelor aplicatiei si UI în general.
Exemplu: Daca ai o tableta cu Windows 10 atunci cand este in modul tableta, aceasta arata similar cu Windows 8.1 (adica meniul cu iconite mari) iar atunci cand atasezi tableta la un dock sau o setezi pe modul desktop interfata este similara Windows 7 .
In cazul telefonului iconitele si meniurile sunt aproape lafel, schimbarile in materie de aspect nu sunt asa de notabile. Imbunatatirile sunt in materie de performanta si securitate.
windows 10 lumia 1320
windows 10 pe lumia 1320

Pe langa aspect si functionalitate pe Windows 10 unele aplicatii vor functiona atat pe mobi, PC cat si pe Xbox ceea ce este un lucru remarcabil. Desi cred ca unele functii de pe PC nu vor fi disponibile pe mobil datorita constrangerilor hardware.

Meniul Start revine odata cu Windows 10

Daca esti unul din cei care a regretat ca a facut update la Windows 8 datorita meniului Start acesta revine cu Windows 10.
Widget-urile o sa fie integrate in meniu si poti trece in modul tableta doar cu apasarea unui buton.
windows 10 start menu

windows 10 start menu
Windows 10 va avea un centru de notificari

Aici o sa primeste ultimile update-uri de la aplicatiile suportate si opri/porni unele functii ca WIFI sau Bluetooth.
Totodata poti avea propriul widget al unei aplicatii in centrul de notificari asta daca dezvoltatorii au integrat functia.
Centrul de notificati este prezent atat pe PC cat si pe Xbox.
windows 10 notification center

Cortona vine pe PC odata  cu Windows 10

Asistenul inteligent Cortona este integrat destul de adanc in sistemul de operare. Iar cand noua versiune de Windows va fi lansata pe PC aceasta va veni cu Cortona integrat in bara de Start.
Cortona poate trimite mesaje, deschide aplicatii, face programari, lua notite etc. Practic este propriul tau asistent al carui scop este sa-ti usureze munca.
Ce aduce nou platforma Windows 10 32

Noua versiune de Windows vine cu un nou web browser

Windows 10 vine cu un browser fresh numit Spartan (numele de cod).
Browserul web este regandit in totalitate si optimizat pentru ultimile standarde web.
Oferind functii de a salva articole pentru a le citi mai tarziu, optimizari ale paginilor web pentru citit si screen shot-uri cu notite (asta daca esti pe tableta).
Acestea sunt doar cateva din functii, numarul modificarilor aduce depaseste ordinul sutelor.

windows 10 browserWindows cu o interfata speciala pentru conferinte

Microsoft a anuntat si Surface Hub fiind un display imens cu touth care poate fi utilizat in timpul conferintelor.
Poti lua notite si sa le trimiti la toata echipa doar cu cateva atingeri. Utilizarea acestui dispozitiv gigantic este centrata doar catre companiile mari ce au teambuildings si brainstorms la un nivel regulat.
Microsoft Surface Hub are senzori de proximitate si microfoane in asa fel sa poate simti ce este in jurul sau si pentru a primi comenzi vocale cu ajutorul Cortona.
microsoft   surface hub windows 10

Windows 10 are integrat suport pentru realitate virtuala

Da, exact ! Windows 10 are integrat suport pentru realitate virtuala. Cu ajutorul ochelarilor Microsoft Holo Lens si Microsoft Holo Studio poti sa ai parte de o experienta „holografica” chiar in propriul apartament.

windows 10 holo sense
Ochelarii Holo Lens

Ai un meniu destul de simplu si intuitiv cu aplicatia Holo Studio iar ochelarii detecteaza unde te uiti si cu ajutorul unor gesturi facute cu degetele accesezi functiile. Cu Holo Lens impreuna cu aplicatia Holo Studio poti viziona filme, face design grafic, juca jocuri plus multe altele.
windows 10 holo studio
Microsoft Holo Studio

Ba mai mult decat atat dupa ce ai terminat de facut designul unei componente o poti vizualiza in locul un urmeaza sa o potrivesti.
windows 10
In imaginea de mai jos a fost creata o drona in timpul conferintei de presa apoi printata cu o imprimanta 3D.
windows 10

Windows 10 va fi GRATUIT pentru cei care au Windows 7 si Windows 8

Noul Windows va fi gratuit pentru cei cu o licenta valinda Windows 7 si Windows 8. Insa acest update trebuie sa-l faci in intervalul de un an de zile.
O miscare destul de inteligenta a companiei atragand alte sute de mii sau poate milioane de utilizatori la Windows 10. In plus este o metoda pentru a combate pirateria.
Lista modificarilor este mult mai extensiva, aici am mentionat doar cateva din ele. Windows devine cu timpul ca o platforma pentru IOT, denumirea de sistem de operare parca este puerila.
Viziunea Microsoft se apropie intradevar de ideea initiala de acum cativa ani, de a avea un sistem de operare pentru toate platformele, de a conecta dispozitivele intre ele fara prea mult  efort din partea consumatorului.
Ce pot spera eu este ca nu vor da gres si vor continua sa dezvolte sistemul de operare in ceva ce se poate adapta usor la fiecare categorie de consumatori.
Ti-a placut articolul? Like&Share 😀
 
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles