Ce aduce nou Android Oreo si de ce l-ai instala pe telefonul sau tableta cu Android
Android are o istorie destul de bogata. Cand a fost lansat initial sistemul de operare nu erau multe alternative in ceea ce priveau sistemele de operare mobile.
Odata cu lansarea, sistemul de operare era destul de avansat in comparatie cu ce se gasea atunci pe piata, de asta a luat un asa avant in comparatie cu Windows Phone, Symbian si care OS-uri mai erau la perioada respectiva.
Acum suntem in 2017 si am ajuns la iteratia cu numarul 8 a sistemului de operare fiind un update intr-o oarecare masura minor din punct de vedere cosmetic, modificarile sunt mai mult „sub capota”.
Ce aduce nou Android Oreo 8.0 si de ce as face update?
1.O finisare a aspectului fizic
Modificarile nu sunt enorme din punct de vedere a interfetei grafice, insa sunt cateva rafinamente foarte bine venite.
Cel putin ultimele 2 update-uri ale Android-ului au fost cam asa, optimizari foarte bine venite ce fac experienta mai buna si rapida.
Setarile au fost simplificate
SURSA: Androidautority
Setarile la Android erau intortochiate rau de tot. Daca erai un novice in ceea ce priveste computerele te pierdeai prin ele. Pe Android 8.0 Oreo au fost simplificate semnificativ si a fost eliminata bara din stanga pentru a sari rapid la aste sectiuni din meniu (buna miscare).
Setarile rapide arata mai bine
SURSA: Androidautority
Functionalitatea setarilor rapide a ramas aceiasi. Notificarile de la aplicatii sunt combinate in continuare ca sa nu-mi mai incarce bara de notificari inutil, in continuare poti interactiona cu notificarile. Insa culorile au fost o idee schimbate, facand constrast mai bun.
Aplicatiile ce trimit notificari consistente vor fi comprimate iar atunci cand dai click pe ele se vor mari. Inca un plus de rafinament il reprezinta controlul pentru fiecare notificare in parte. Acum aplicatiile o sa vina in canale de notificari (unde sunt cumulate) astfel poti sa iei o actiune asupra tuturor aplicatiile din respectiva categorie sau individual.
Iconite adaptive
SURSA: Androidautority
Iconitele de la aplicatii pe Android Oreo se vor schimba in functie de luncherul avut pe telefon. Dezvoltatorii pot determina culoarea predominanta de backgroud a iconitei si aceasta se va transfera pe forma iconitei din launcher.
Mai multe culori afisare si nu mai exista o limita a dimensiunii display-ului
In Android 7.0 si mai vechi, erau dimensiuni intr-o oarecare predefinite pentru interfata grafica. Asta pentru ca ecranele in sinea lor erau destul de standard. Insa odata cu telefoane ca Galaxy S8 sau LG G6 display-urile au inceput sa capete dimensiuni neconventionale, astfel Google a hotarat sa nu mai existe o marime superioara a interfetei. Dezvoltatorii acum trebuie doar sa-ti adapteze aplicatiile pentru noua capacitate a OS-ului.
Si daca ai un mobil ce suporta HDR, Android 8.0 acum suporta nativ disply-urile HDR afisand mai multe culori.
Modul PIP (Picture in picture)
Practic poti sa faci multitasking in adevaratul sens al cuvantului. Anumite aplicatii o sa suporte overlay, astfel le poti invoca peste fereastra unde esti deja. Chiar daca functia nu este musai noua pe Android ea este pentru prima oara implementata nativ.
2.Instant Apps
Un aspect extrem de frustrat pe sistemele de operare mobile, e faptul ca esti prins in ecosistemul de aplicatii. Atunci cand doresti sa utilizezi un serviciu si nu vrei sa instalezi aplicatia lui esti silit sa apelezi la o pagina web care de multe ori nu e foarte bine optimizata. Ei bine, Android Instant Apps iti permite sa utilizezi serviciul in cauza intr-o interfata optimizata similara unei aplicatii native, fara sa instalezi aplicatia.
3.Sunt prin intermediul Bluetooth de o calitate mai mare
Pe Android Oreo s-a acordat mai multa atentiei sunetului transmis prin intermediul Bluetooth. Astfel acum ai posibilitatea sa selectezi driverul ce interactioneaza cu recieverul audio si mai mult decat atat Sony a pus la dispozitia Google driverul lor LDAC.
4.Comenzi rapide la aplicatii
Cand tii apasat pe orice iconita in Android 8.0 o sa primesti o suita de comenzi rapide pentru respectiva aplicatia. Functia era si pe Android 7.o insa acum a fost optimizata.
5.Imbunatatiri la Display-ul de Ambient
Display-ul de ambient a fost introdus initial pe telefoanele Samsung, insa acum a ajuns oficial si pe Android (de cateva versiuni in urma). Practic o sa primesti pe ecran anumite informatii si notificari, fara sa fii nevoit sa deschizi display-ul.
6.Sharing personalizat
Sistemul de operare incepe sa-ti invete obiceiurile si-ti ajusteaza optiunile de share in functie de nevoile tale. Daca dai share des pe Facebook de exemplu, acum Facebook o sa-ti apara in topul listei de share.
7.Project Treble
Practic OS-ul Google a fost separat intr-o oarecara masura de modificarile de sistem ce le efectuaeaza producatorii. Astfel in teorie cel putin ar trebui sa primesti update-uri la sistemul de operare mai rapid.
Acum telefoanele ce suporta Trebele sunt dispozitivele Google si dispozitivele ce vor fi lansate in viitor cu Android 8.0.
8.Plus multe alte modificari
Android 8.0 Oreo are o sumedenie de alte modificari insa posibil ca nu o sa le sesizezi sau nu o sa iti dai seama ca le utilizezi deja. O sa fie limite la cache-ul pentru aplicatii, aplicatiile din background o sa fie limitate in trezirea dispozitivului, Google Play Protect vine ca inca un nivel de securitate, mai mult control la permisiunile aplicatiilor, in lansatorul Google o sa vezi daca ai notificari pe iconica la aplicatii, telefonul se va deschide mai rapid datorita Android Vitals si altele.
Concluzia
Ce aduce nou Android Oreo depaseste spectrul comun. Update-ul rafineaza din ce in ce mai mult sistemul de operare Android intruncat sa fie din ce in ce mai apropiat de iOS prin stabilitate si performanta.
Odata cu Android 7.0 Nuga, Google chiar au devenit din ce in ce mai dedicati optimizarii si inregistratii feedback-ului, ceea ce nu aduce decat un val de plusuri notabile pe Android 8.0 si versiunile ce vor urma.
In concluzie este indicat sa faci update la Android 8.0 (daca o sa-l primesti) nu numai din punct de vedere al securitatii dar si pentru a putea beneficia de noile functii. Dupa cum am ma spus, chiar daca nu este un salt semnificativ inainte, e un pas ce aduce Android-ul mai aproape de a fi un sistem de operare de baza si stabil.
sursa sursa 2