caseta 330tb

Caseta cu banda magnetica ce poate inmagazina 330TB

Caseta cu banda magnetica

Caseta cu banda magnetica ce poate inmagazina 330TB pot reprezenta viitorul in materie de stocare

Tehnologia benzilor magnetice exista de ceva zeci de ani. Aceasta era initial utilizata de institutiile guvernamentale sau armata, ca ulterior sa ajunga si in mainile consumatorilor.
Benzile magnetice se foloseau in casete, unde erau inregistrate filme sau piese muzicale. Fiind portabile de asta au devenit extrem de populare intr-un timp foarte scurt.

Pe caseta cu banda magnetica aveai filme, seriale, muzica si chiar unele jocuri.

Dar cu timpul tehnologia a fost abandonata datorita alternativelor mai ieftine si rapide cum ar fi cardurile de memorie, memoria NAND si chiar CD-urile.
Astfel acum un copil de 10 ani nu are nici cea mai vaga idee ce este o caseta cu banda magnetica. ?
Dar se pare ca lucrurile urmeaza sa se schimbe datorita celor de la SONY si IBM.
Cele doua corporatii au dezvoltat tehnologia casetelor magnetice la un cu totul alt nivel. Practic oamenii de stiinta au reusit sa inmagazineze intr-o caseta ce-ti incape in mana aproximativ 330TB de informatii.
Ca sa poata realiza acest lucru, companiile au fost nevoite sa dezvolte noi tehnologii de scriere a informatiilor si inmagazinare a lor.

Benzile magnetice proaspat dezvoltate au o densitate de 201 gigabiti pe 2,54 cm².
Astfel in doar 10 ani a crescut capacitatea de inmagazinare a casetelor magnetice de peste 40 de ori.
Chiar daca tehnologia nu este una din cele mai ieftine posibile sau cele mai longevive, reprezinta o alternativa viabila pentru stocarea de tip vault sau cloud. La capacitatea imensa ce o are o caseta de genul, din doar cateva bucati conectate la un server poti face o arhiva imensa (poti salva carti, documente, fise medicale etc.)
Caseta cu banda magnetica ce poate inmagazina 330TB 37
De ce nu sunt atat de sigur este viteza de citire/scriere a informatiilor si cat de fiabile sunt benzile la o utilizare repetata.
Ca arhiva, unde citirea si scrierea de informatii este oarecum rara, presupun ca este o metoda buna de a salva informatii pretioase. Insa daca este sa conectezi casetele la cloud unde se face backup si scriere/citiri de la sute de mii te utilizatori concomitent, nu stiu care va fi performanta reala.
De acum trebuie sa observam evolutia pe termen lung a tehnologiei si sa speram ca va avea o utilitate practica.
sursa
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani