Când se schimbă plăcuțele de frână

Când se schimbă plăcuțele de frână la mașină? 5 semne ce indică uzura

Ai ajuns în acest articol pentru că nu știi când se schimbă plăcuțele de frână la mașină.

Am să-ți prezint 5 semne pentru care ar trebui să iei în considerare o astfel de procedură de înlocuire la mașina ta ca să anulăm cumva miturile sau alte informații false ce mai circulă pe internet.

Fiind un sistem esențial în buna funcționare a mașinii tale, acestea trebuiesc înlocuite la un anumit număr de kilometri.

La câți km se schimbă plăcuțele de frână?

Conform mediei de înclocuire, pentru autoturismele de clasă mijlocie, cu o greutate sub 2 tone ce sunt utilizate în regim normal (fără scop comercial), înlocuirea ar trebui să fie realizată pe la 10.000 km – 15.000 km pentru partea din față și pe la 80.000 km – 100.000 km pentru partea din spate.

Uzura discurilor și plăcuțelor din față este mult mai mare decât a celor din spate, în medie cam de 2-3 ori mai mare.

Insă mă repet, aceste variabile sunt doar niște medii, estimări, lucrurile acestea depind de tonajul mașinii, de cât de agresiv conduci sau cât de mult frânezi, dacă mergi des cu remorcă și așa mai departe.

Acum că am stabilit baza, cum știi când e cazul să schimbi plăcuțele de frână la autoturismul tău? Ce semne sunt care ar indica faptul că plăcuțele de frână sunt uzate și necesită înlocuite.

5.Puterea de frânare este semnificativ redusă

Atunci când pedala este călcată la pământ, mașina pare că nu vrea să se oprească chiar și atunci când ai viteză mică sau medie.

Plăcuțele ce sunt foarte tocite nu mai dau randamentul dorit datorită faptului că contactul cu discul de frână nu mai este perfect și oricâtă presiune ar pune pistoanele etrierului plăcuța în sine nu mai este abrazivă îndeajuns încât să faciliteze o frânare eficientă.

Mai mult decât atât frânarea este acompaniată și de un sunet puternic (scârțâit).

4. Modulația sistemului de frânare este drastic schimbată

La un sistem de frânare nou (discuri și plăcuțe noi împreună cu lichid proaspăt în sistem) ai o modulație destul de bună la pedală.

Adică în funcție de cât de tare apeși pedala atât de puternică va fi frâna ta.

Când plăcuțele sunt foarte uzate acestea nu mai frânează mașina progresiv ci ajung să aibă un efect de on/off.

Adică când apeși pedala foarte puțin nu este sesizabilă frânarea fiind nevoit să calci pedala la pământ, atunci te și oprești brusc zguduind mașina.

3.Sunet puternic metalic

Când materialul abraziv de pe plăcuță se apropie de linia maximă a uzurii, acesta începe să facă un sunet foarte pronunțat, metalic, similar unui scârțâit de fiecare dată când apeși pedala pe la jumătatea cursei.

Acest sunet este prezent și atunci când plăcuțele sau discurile sunt contaminate, deci poate fi confundat.

2.Frânele nu sunt consistente în putere

Odată cu cât temperatura în discuri și plăcuțe crește, puterea de frânare are puțin de suferit. Însă lucrul acesta este normal și se întâlnește doar în situațiile în care conduci mai agresiv (accelerații și frâne bruște repetate).

Dar comportamentul acesta se poate întâmpla și atunci când plăcuțele sunt foarte uzate.

Uzura neuniformă a plăcuței împreună cu o uzură a discului poate afecta consistența de frânare, complet aleatoriu.

Primele câteva frâne să fie ok, apoi următoarele să se simtă total ciudat (parcă pedala nu prea pare să răspundă rapid la comenzi).

1.Vibrații în pedala de frânare

Când plăcuțele sunt foarte uzate, uneori când frânezi pedala de frână poate transmite o ușoară fibrație, ca un tremurat către piciorul tău.

Ai spune că este ABS-ul ce te împiedică să blochezi roțile dar comportamentul poate fi experiementat și atunci când nu exerciți multă putere la pedală.

Concluzii

Sper că acum ai câteva semna ca să știi când se schimbă plăcuțele de frână, însă după cum am spus și mai sus timpul efectiv variază de la model la model.

Dacă mașina ta experimentează unul sau mai multe din semnele de mai sus cel mai probabil necesită o investigație la partea de frânare.

Semnele de mai sus fiind unele generice acestea se pot întâlni în marea majoritate a situațiilor, lucru ce ar trebui să te determine să-ți schimbi plăcuțele de frână personal sau să apelezi la un service auto, fiind pusă în pericol siguranța ta și a celor din trafic.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani