Călătoria cu avionul: Ce trebuie să știi dacă e primul zbor 31

Călătoria cu avionul: Ce trebuie să știi dacă e primul zbor

Călătoria cu avionul te poate speria la prima, mai ales ținând cont de faptul că este primul tău zbor. Însă în acest articol am să te parcurg prin așteptările ce poți să le ai atunci când urmează să ai o astfel de călătorie.

De departe călătoria prin intermediul unei aeronave este cel mai eficient mod de transport disponibil în momentul de față pentru publicul larg.

Practic ajungi să parcurgi mii de kilometri într-un interval de timp relativ scurt. Toate acestea se datorează avansurilor în tehnologie extrem de accelerate ce au avut loc în ultimele decenii de când se practică zborurile comerciale.

De la sisteme de ghidaj ultramoderne până la motoare de o eficiență deosebită, toate cumulate fac posibile aceste zboruri între continente și pe continente.

Dar gata cu pălăvrăgia, să trecem direct la lucruri concrete.

Ce ai voie să iei cu tine în avion și ce nu?

Practic majoritatea obiectelor uzuale sunt permise în avion. De la produse de îngrijire, până la unele mici gustări solide ambalate (alune de exemplu).

Ce nu ai voie sunt recipientele mai mari de 100ml/100g, obiecte metalice ascuțite, unghere sau foarfece, laptopuri cu baterii mai mari de 100wh, baterii externe mai mari de 20.000mAh.

Am voie cu un telefon mobil în avion?

Da, telefoanele mobile, tabletele, laptopurile sunt permise în avion atât timp cât nu sunt conectate la o rețea de date (au activat modul avion).

Cum trebuie să fiu îmbrăcat?

Nu există o regulă de bază aici, însă sfatul meu este să fiți îmbrăcați cât mai lejer cu cât mai puține straturi de haine. În cazul în care sunteți percheziționați să fie foarte ușor să dați hainele jos.

Căști Bluetooth la bord?

Puteți utiliza fără probleme căști Bluetooth la bordul avionului. Atât timp cât faceți asta în timpul zborului și nu la decolare sau aterizare. Chiar dacă nu este interzis să le utilizați la decolare sau aterizare, Bluetooth-ul poate cauza interferențe.

Am semnal la telefon în avion?

Nu, antenele GSM sunt plasate pe sol. Astfel propagarea semnalului GSM se face în raza turnurilor și ținând cont de altitudinea de ceva KM la care se află avioanele, semnalul nu va ajunge până acolo.

Mai mult decât atât telefoanele pot cauza interferențe, astfel nu este recomandată să le aveți pornite în timpul zborului.

Ceasurile smart sau brățările smart sunt permise?

Da, însă atunci când treci de securitate va trebui să-ți dai brățara/ceasul jos iar în avion să oprești conexiunea bluetooth cu telefonul.

Ți se înfundă urechile când decolezi/aterizezi?

Asta se întâmplă datorită diferenței de presiune dintre sol și altitudine. Primul feedback se simte în zona urechilor (timpanelor, ai impresia că ai apă în urechi și apasă pe timpan). Ce trebuie să faci în acest context este să ții gura deschisă la decolare (sau să caști) iar la aterizare să te ții de nas și să sufli aer pe nas în așa fel încât să egalizezi presiunea.

Te sperie călătoria cu avionul? Ai alte sfaturi ce dorești să le împărtășești?

Toate comentariile le puteți lăsa în secțiunea de comentarii de mai jos.

sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani