bateriile din magneziu

Bateriile din Magneziu nu explodeaza si sunt mai ieftin de fabricat

Bateriile din Magneziu

Bateriile din Magneziu nu explodeaza si sunt mai ieftin de fabricat in comparatie cu cele din Litiu

Bateriile sunt in toate electronicele din ziua de azi (mai corect este spus in marea majoritate a electronicelor). Sunt un element esential in buna functionare a gadgeturilor noastre si nu numai.
Ele in sinea lor (bateriile) nu sunt neaparat noi, din niciun punct de vedere, insa cu tipul (ca orice alta tehnologie) acestea au avansat treptat pana ce au ajuns la punctul din ziua de azi.
Insa din nefericire, exista anumite dezavantaje cu aceste baterii, cel mai mare il reprezinta instabilitatea lor.
Instabilitatea este in special valabila pentru bateriile cu Litiu. Practic bateriile sunt extrem de sensibile la supra-incarcare si la socuri mecanice. Si cand spun sensibile sunt dragut, mai precis ma refer la faptul ca sunt adevarate bombe.
Bateriile din Magneziu nu explodeaza si sunt mai ieftin de fabricat 31
Dar in ultima perioada oamenii de stiinta cauta alternative pentru stocarea energiei. Alternative mai ieftine, eficiente si poate chiar mai sigure.
Printre descoperirile acestora legate de bateriile viitorului ar fi si bateriile din Magneziu.
Daca nu ai mai auzit de acest concept de baterie, stai linistit nu esti singurul, fiind o tehnologie foarte noua.
Practic omul de stiinta Enter Yan Yao, care este si profesor la Universitatea din Huston, experimenteaza de ani buni cu tehnologia bateriilor pe baza de magneziu si incearca sa faca ionii acesteia sa fie mai activi, astfel rezultand o baterie eficienta ce se compara cu una de tip Li-Ion.
Acum capacitatea de stocare per gram de material este de 400mAh/g Magneziu si undeva la 200mAh/g pentru Litiu. Probleme in acesta context nu este catoda in sine sau capacitatea de stocare a materialului ci mai mult voltajul, care pana in momentul de fata Yan Yao si echipa nu a reusit sa-l creasca peste 1V (bateriile Li-Ion ajung si pe la 4,5V in dispozitivele mobile).
Dar avantajul major al bateriilor din magneziului este faptul ca nu explodeaza si sunt mai stabile in timpul incarcarii/descarcarii.
Dupa cum am spus, tehnologia este inca la inceput dar viitor arata promitator.
Citeste mai mult despre bateriile din magneziu aici.
sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani