Baterie de telefon care se incarca in doar cateva secunde
Bateriile sunt una din cele mai sensibile componente din dispozitivele noastre mobile.
Asta pentru ca celulele din interiorul lor sunt destul de instabile si pot cauza explozia acumulatorului (cum a fost si cazul lui Note 7)
Insa nu va pregatiti sa va baricadati dupa usa de frica ca telefonul va exploda. ?
Gadgeturile ce functioneaza cu baterii Li-Ion sau Li-Po au mai multe sisteme de siguranta care ne feresc de evenimente nefericite.
Dar daca este sa facem abstractie de ideea de mai sus, inca o problema mare cu bateriile este: durata de viata redusa.
Pana si telefoanele cu baterii mari nu rezista mai mult de 2-3 zile de utilizare, dar ce sa mai dai ca exemplu un iPhone care se poate termina si in cateva ore. Plus ca dupa 16-18 luni (aproximativ) capacitatea de inmagazinat energie incepe sa scada semnificativ.
Dar se pare ca oamenii de stiinta nu vor sa se impace cu ideea si vor sa faca un upgrade bateriilor.
Ei bine un grup de cercetatori de la Universitatea Centrala California, din cadrul departamentului dedicat Nanotehnologiei, au descoperit o metoda prin care pot prelungi durata de viata a bateriilor noastre sau chiar crea noi tehnologii pentru inmagazinare de electricitate.
Practic s-a descoperit un materia 2D ce are doar cativa nanometrii.
Cu acest material special se imbraca celulele capacitoarelor facandule mai rezistente la degradare.
Odata imbracate capacitoarele in acest material special, se pot efectua zeci de mii de incarcari fara ca bateria sa se degradeze, iar incarcarcarea se poate efectua mult mai rapid fara sa mai fie stresat capacitorul de la voltaj/amperaj mare.
O baterie de telefon se poate incarca in cateva secunde
Problema cu aceste supercapacitoare (dupa cum le numesc oamenii de stiinta) este ca daca dimensiunea lor nu e tocmai mica.
Un supercapacitor care are aceiasi capacitate de inmagazinare ca o baterie Li-Ion, este mult mai voluminos.
Tehnologia este similara cu cea care o dezvolta Samsung pentru bateriile telefoanelor, dar cred ca aici e vorba de alt nanomaterial.
Insa daca este sa nu ne gandim strict la telefoanele mobile. Noile baterii ar putea revolutiona industria masinilor electrice, bateriilor portabile si bateriilor pentru alimentarea locuintelor.
Momentan inca este experimentala dar viitorul suna bine in acest context.
sursa