Image default
Auto

Anulare EGR la masina ta: avantaje si dezavantaje

Masinile pe combustibil diesel sunt cele mai populare in Romania datorita consumului mic si puterii bune pe turatii joase.

In ultima perioada datorita scandalurilor repetate cu noxele masinile diesel incep sa aiba de suferit in ceea ce priveste popularitatea si multe persoane chiar le evita.

Dar persoanele ce deja au in posesie un autovehicul pe baza de combustibil diesel nu sunt multumite (in unele circumstante) de motor si doresc sa scoata din el mai multa performanta.

Fie ca aceasta nemultumire vine de la un EGR infundat sau pur si simplu se doreste mai mult de la motorul respectiv.

Una din metodele prin care se reuseste „fortat” acest lucru este anularea EGR.

Am detaliat cum functioneaza EGR-ul in acest articol.

Practic anuland acest EGR se capata capata o serie de avantaje dar nu sunt excluse si dezavantajele din ecuatie ce am sa vi le enumar mai jos.

Avantaje anulare EGR pe masina ta

  • Anularea EGR-ului practic elimina recircularea gazelor arse in galeria de admisie, astfel este sporita puterea motorului
  • In unele situatii consumul masinii este redus datorita aportului de aer curat sporit
  • Eliminarea problemelor cu scurgerile de ulei din zona EGR odata ce valva arata semne de uzura
  • Arderea este o idee mai eficienta, in cazul motoarelor modificate (Stage 2+)

Avantajele sunt cele mai mai sus, insa dezavantajele sunt la fel de importante si demne de luat in considerare, mai ales pe termen lung.

EGR-ul avand un rol bine definit, unele masini ce au o suita mai complexa de senzori pot da erori aleatorii si in timp pot afecta alte componente vitale functionarii optime a motorului.

Dezavantaje anulare EGR la masina ta

  • Odata cu anularea, daca masina este in garantie, iti poti lua practic adio de la aceasta
  • Temperatura in camera de combustie creste (cu pana la 800 de grade Celsius in anumite circumstante) astfel va scurta durata de viata a motorului pe termen lung
  • Emisiile de noxe vor avea de suferit. Chiar daca in multe din situatii nu va duce la picarea inspectiei ITP, masina posibil sa scoata fum mai mult pe evacuare.
  • Anularea EGR pe masinile mai noi ce includ si alte sisteme de reducerea a noxelor (cum ar fi filtrul de particule DPF) pot cauza instabilitate sau erori ciudate in bord

Concluzia ar fi ca exista avantaje si dezavantaje pentru aceasta procedura. Daca autoheviculul este o idee mai vechi si nu are un sistem de recirculare a gazelor foarte avansat, aceasta anulare in teorie nu ar avea ce sa-i faca rau motorului, ba din contra, dezavantajul este emisia de noxe.

Insa cu cat masina este mai noua, cu atat procedura de anulare devine mai complexa, plus ca motoarele de generatie 2008 + nu mai sunt calibrate sa suporte temperaturi extrem de mari. Astfel o anulare de EGR poate reduce drastic durata de viata a blocului motor.

Recomandarea generala ar fi sa nu anulati acest EGR. El are un rol bine definit la masinile diesel si pentru costul de inlocuire care in unele situatii este destul de modic, riscati compromiterea totala a motorului ce nu vad sa fie justificata (ex.:costul de anulare poate fi in jur de 200 lei iar un EGR aftermarket de calitate ajunge la 500 lei)

Tu ai anulat EGR-ul masinii sau planuiesti sa faci asta? Lasa un comentariu

Articole inrudite

Încarc...

Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră de utilizare. Vizitați politica de confidențialitate pentru detalii adiționale. Ok Politica confidentialitate

Articole noi direct în inbox fără SPAM

✔ Respectăm confidențialitatea
✔ Articole noi și tutoriale
✔ Mail săptămânal
ABONARE
Confirm că am peste 16 ani și am citit termenii și condițiile
close-link
Click Me

Pasionat de tech?

Dacă nu ai găsit ce căutai, hai în grupul nostru de Facebook unde publicăm materiale interesante și discutăm diferite subiecte
INTRĂ ÎN GRUP
close-link
Click Me