Anulare EGR la masina ta: avantaje si dezavantaje 31

Anulare EGR la masina ta: avantaje si dezavantaje

EGR-ul este un sistem ce permite un consum marginal mai mic la unele modele de masini, previne exploziile de gaza nearse de pe esapament si scade nivelul de noxe eliminat pe evacuare.

Insa in acelasi timp scade fiabilitatea motorului si creste probabilitatea ca alte componente ce tin de functionarea sistemului de propulsie sa se defecteze undeva pe parcurs.

Sistemul EGR cauzeaza cel mai des probleme pe motoarele diesel, de asta anumite persoane opteaza la o procedura de anulare EGR.

Masinile pe combustibil diesel sunt cele mai populare in Romania datorita consumului mic si puterii bune pe turatii joase.

In ultima perioada datorita scandalurilor repetate cu noxele masinile diesel incep sa aiba de suferit in ceea ce priveste popularitatea si multe persoane chiar le evita.

Dar persoanele ce deja au in posesie un autovehicul pe baza de combustibil diesel nu sunt multumite (in unele circumstante) de motor si doresc sa scoata din el mai multa performanta.

Fie ca aceasta nemultumire vine de la un EGR infundat sau pur si simplu se doreste mai mult de la motorul respectiv.

Una din metodele prin care se reuseste „fortat” acest lucru este anularea EGR.

Am detaliat cum functioneaza EGR-ul in acest articol.

Practic anuland EGR ul se capata o serie de avantaje dar nu sunt excluse si dezavantajele din ecuatie si am sa vi le enumar imediat si pe acestea mai jos in asa fel incat sa luati o decizie cat mai inteleapta.

Avantaje anulare EGR pe masina ta

anulare egr
EGR înfundat

EGR-ul este clar ca aduce niste minusuri sistemului de propulsie al masinilor, de aceasta odata cu eliminarea lui posibil sa fie sesizate anumite beneficii.

Beneficii ce pot sa motiveze pe multi posesori de vehicule cu EGR sa faca anularea.

Ce beneficii aduce anularea EGR benzina si motorina:

 • Anularea EGR-ului practic elimina recircularea gazelor arse in galeria de admisie, astfel este sporita marginal puterea motorului
 • In unele situatii consumul masinii este redus datorita aportului de aer curat sporit
 • Eliminarea problemelor cu scurgerile de ulei din zona EGR odata ce valva arata semne de uzura
 • Arderea este o idee mai eficienta, in cazul motoarelor modificate (Stage 2+)
 • Exploxia din camera de ardere este mai puternica

Avantajele unei anulari EGR sunt mai mult pentru persoanele ce intentioneaza sa-ti modifice masina (in principal sa faca modificari de soft si hardware pentru a creste puterea motorului) insa daca nu intentionezi sa-ti modifici masina aceasta modificare nu are sens.

Nu numai ca nu o sa-ti ajute consumul si puterea dar in acelasi timp iti poate crea mai multe probleme.

EGR-ul avand un rol bine definit, unele masini ce au o suita mai complexa de senzori pot da erori aleatorii si in timp pot afecta alte componente vitale functionarii optime a motorului.

Dezavantaje anulare EGR la masina ta

Simptome EGR murdar

Anularea in sine nu este toata roz, frumoasa cu beneficii pentru portofelul tau.

Aceasta poate cauza probleme foarte grave pentru motor chiar si daca masina este mai veche, fara filtru DPF sau senzori sofisticati.

Unii soferi au raportat dupa anulare o cantitate mare de fum scoasa pe esapament, sunete ciudate (ca de aspirator) atunci cand motorul era accelerat sau chiar alte probleme mai serioase la motor (senzorii de temperatura luau raza cand motorul era operat pentru perioade mai lungi vara).

Care sunt minusurile posibile la o anularea EGR benzina si motorina:

 • Odata cu anularea, daca masina este in garantie, iti poti lua practic adio de la aceasta
 • Temperatura in camera de combustie creste (cu pana la 800 de grade Celsius in anumite circumstante) astfel va scurta durata de viata a motorului pe termen lung
 • Emisiile de noxe vor avea de suferit fiind diferite fata de cele specificate in manualul autoturismului
 • Culoarea gazelor de pe evacuare posibil sa fie mai pronuntata (fum alb sau usor negru)
 • Posibile probleme la promovarea examenului ITP sau daca sunteti opriti pe drum de catre RAR
 • Anularea EGR pe masinile mai noi ce includ si alte sisteme de reducerea a noxelor (cum ar fi filtrul de particule DPF) pot cauza instabilitate sau erori ciudate in bord
 • Zgomote cand motorul este in sarcina

Concluzia

Concluzia ar fi ca exista avantaje si dezavantaje pentru aceasta procedura. Daca autoheviculul este o idee mai vechi si nu are un sistem de recirculare a gazelor foarte avansat, aceasta anulare in teorie nu ar avea ce sa-i faca rau motorului, ba din contra. Dezavantajul anularii pentru motoarele mai vechi este emisia de noxe si automat problema cu autoritatile.

Insa cu cat masina este mai noua, cu atat procedura de anulare devine mai complexa, plus ca motoarele de generatie 2008 + nu mai sunt calibrate sa suporte temperaturi extrem de mari. Astfel o anulare de EGR poate reduce drastic durata de viata a blocului motor (chiar daca discutia pentru acest lucru este inca deschisa)

Recomandarea generala ar fi sa nu anulati acest EGR.

El are un rol bine definit la masinile diesel si pentru costul de inlocuire care in unele situatii este destul de modic, riscati compromiterea totala a motorului ce nu vad sa fie justificata (ex.:costul de anulare poate fi in jur de 200 lei iar un EGR aftermarket de calitate ajunge la 600 lei si dupa anulare te-ai trezit ca trebuie sa investesti alte sute in masina pentru ca a cauzat anularea alte probleme)

Tu ai anulat EGR-ul masinii sau planuiesti sa faci asta? Lasa un comentariu

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles