Android 5 vs Android 6: Ce diferente sunt intre cele doua versiuni ale sistemului de operare?
Android 5 vs Android 6 este o discutie ce trebuia neaparat avuta pe blog, insa am amanat-o din diverse motive. Insa gata! Ne putem pe treaba!
In acest articol o sa discutam scurt si la obiect diferentele intre cele doua versiuni de Android si daca merita sa faci update-ul pe telefonul sau tableta ta cu Android.
Android 5 sau Android Lollipop a fost lansat in Noiembrie 2014 aducand o serie de imbunatatiri la stabilitatea sistemului de operare si la design.
Insa tot mai erau anumite probleme ce nu au fost adresate in totalitate, cum ar fi durata de viata a bateriei si permisiunile sistemului de operare.
Astfel si-a facut aparitia Android 6 sau Android Marshmallow cum mai este cunoscut.
Android 5 vs Android 6: Ce diferente sunt concret?
Durata de viata a bateriei pe Android 6 este superioara
Durata de viata a bateriei a reprezentat o problema pentru Android inca de la inceput. Multe aplicatii faceau ce doreau ele practic in background, alocarea de resurse nu era ea cea mai inteligenta si procesorul in sine era solicitat uneori inutil.
Cu timpul o buna parte din problemele acestea au disparut insa cu lansarea lui Android 6.0 Marshmallow lucrurile s-au adus la un alt nivel.
Practic telefonul are un set de functii pentru conservarea bateriei implementate adanc in sistemului de operare, acestea au fost inglobate in Doze. Practic Doze permite telefonului/tabletei sa hiberneze aplicatiile ce nu sunt utilizate pe moment (aplicatii de background) si servicii, atunci cand telefonul este in buzunar.
Doze detecteaza miscarea telefonului cu ajutorul senzorilor din interior si cu timpul devine din ce in ce mai inteligent.
In plus sunt optiuni de optimizare a aplicatiilor si jocurilor exact in sectiunea bateriei.
Permisiuni la aplicatii imbunatatite
Pe versiunile precedente de Android, mai vechi decat Marshmallow, cand instalai o aplicatie aceasta avea din start toate permisiunile acordate. Odata cu Android Kitkat anumite rom-uri custom de Android au inceput sa implementeze permisiunile, ca ulterior sa fie prezente nativ in Android 6.0.
Practic atunci cand descarci o aplicatie aceasta nu iti mai afiseaza permisiunile. Insa odata ce ai intrat in ea fiecare permisiune iti este ceruta sub forma unui popup.
O modalitate foarte practica si transparenta de a vedea ce acces necesita aplicatia.
USB 3.1 Tip-C si incarcare inversa
Odata cu Android 6.0 Marshmallow telefoanele suporta nativ noul conector digital USB 3.1. Acesta este reversibil si mult mai practic decat generatiile trecute cum ar fi USB 2.0, ce se utilizeaza si in momentul de fata pe multe telefoane cu Android.
In plus este suportata nativ incarcarea altor dispozitive cu ajutorul protocolului Power Delivery integrat in USB C.
Google Now on Tap
Google Now a primite recent un redesign si un rebrand in Google Assistant. Asistentul din Android 6.0 este integrat nativ in butonul de home. Daca tii apasat butonul de home, acesta poate sa citeasca informatii esentiale de pe ecran sa sa-ti ofere sugestii (functioneaza bine doar in anumite regiuni).
Senzor de amprenta nativ
Senzorii de amprenta fac parte din Android chiar de pe vremea lui Android Kitkat. Insa integrarea acestei functii nu era facuta nativ de Android, ci de companii ca Samsung in ecosistemul propriu.
Odata cu Android 6.0 Google a pus bazele integrarii senzorului de amprenta nativ in sistemul de operare. Astfel securitatea este imbunatatita radical si integrarea cu alte aplicatii sau servicii se face mai usor.
Suport imbunatatit pentru Android Pay
Android Pay functioneaza in principal cu dispozitivele ce au NFC. Aplicatia suporta inclusiv versiunea de Android 4.4 Kitkat, insa odata cu Android 6.0 integrarea modului de plata cu telefonul Android Pay este integrata in Android.
Astfel poti confirma plati cu ajutorul senzorului de amprenta, fiind o metoda eficienta si sigura de a plati la magazin.
Utilizeaza MicroSD-ul ca memorie interna
Daca doreai sa folosesti cardul MicroSD ca memorie interna pe Android, erai silit/a sa faci root telefonului ca apoi sa respecti niste pasi uneori intortochiati pentru a facilita functionarea.
Odata cu Android 6.0 Marshmallow, Google a integrat navit functia de a converti cardul MicroSD in a fi vazut ca memorie interna. Singura problema in acesta context este viteza cardului. Ai nevoie de un card mai rapid decat clasa 10 ca sa functioneze in paramentri normali aplicatiile.
Aceastea ar fi principalele modificari intre Android 5 vs Android 6. Pe langa cele mentionate mai sus, ar mai fi modificari mici de optimizare sau de interfata, insa nu sunt chiar atat de notabile ca sa le includ in acest articol. Dupa cum ati obeservat, majoritatea imbunatatirilor nu sunt chiar atat de radicale intre cele doua versiuni de Android. Android 6.0 Marshmallow este o versiune de Lollipop slefuita mai bine ca sa imbunatateasca experienta de utilizare a utilizatorului, ceea ce este un lucru foarte bun.
Cu fiecare versiune noua de Android, Google aduce sistemul de operare Open Source la un nou nivel de stabilitate si performanta, ceea ce il diferentiaza din ce in ce mai putin fata de iOS.
Deci ar fi cazul sa faci update-ul, asta daca este disponibil oficial. Daca nu il ai disponibil oficial, ai putea sa incerci o versiune de Lineage OS, insa garantia ta va fi anulata.