Acest om paralizat controleaza o mana robotica cu mintea 31

Acest om paralizat controleaza o mana robotica cu mintea

bionic arm controlez by brain

Om paralizat controleaza o mana robotica cu mintea . Numele lui este Erik Sorto si participa la o cercetare neuronala de amploare.

Sincer vorbind, prima oara cand am vazut acest clip m-au trecut fiori pe sirea spinarii. Nu stiu prin ce stari a trecut acest om atunci cand a vazut cu ochii lui ca poate interactiona cu obiectele din jurul lui cu ajutorul unui brat robotic.
Este un eveniment emotionant  si in acelasi timp o realizare tehnologica semnificativa.

Erik Sorto este numele individului ce participa la acest studiu. Erik este paralizat complet de un deceniu, cat viata unui om daca stam putim sa ne gandim, insa cercetatorii aveau un alt plan cu el. Acesta a reusit sa controleze un brat robotic cu mintea si sa bea o gura de bere, singur.
In urma cu 3 ani un grup de cercetatori au implantat un cip in creier care i-a permis domnului Sorto sa controleze un brat robotizat. Initial cip-ul a fost plasat in zona functiilor motore ale creierului insa cum cortexul motor stie sa execute doar 27 de miscari(mișcările mâinilor, picioarelor) implantul a fost mutat in cortexul parietal posterior spune profesorul de neorologie Richard Andersen de la CalTech.

Desi conform lui Andrew Pruszynski care este asociat la Western University pe farmacologie si fiziologie(acesta nu a participat direct la studiu) nu se stie pozitia cea mai buna una se poate plasa cip-ul, cele doua zone mentionate mai sus nu au fost testate in paralel sa se vada progresul fiecareia.
Insa este un progres semnificativ in acest domeniu si ne va ajuta pe viitor sa pricepem impulsurile transmise de creier mult mai bine. Astazi un om paralizat controleaza o mana robotica cu mintea insa maine poate vei putea controla intregi masinarii sau chiar un costum bionic. Scenariu de film SF acum dar in 30 de ani?
Momentan tehnologia este la inceput. Domnul Sorto are cip-ul conectat la brat prin intermediul unor fire care in timp pot cauza infectii pe langa asta contactul cip-ului cu creierul in timp poate deveni coroziv.
Grupul cercetatorului Andersen a mai implantat cip-ul in doi pacienti pentru a explora tehnica si mai mult.
Ma incanta progresele tehnologice care fac viata mai buna pentru oamenii cu dizabilitati, un rand de aplauze cercetarorulor care si-au dedicat viata acestui scop. 😀

sursa

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles