Telefonul cu Ubuntu: Aquaris E4.5

aquaris e4.5

Aquaris e4.5 este primul telefon din lume cu sistemul de operare Ubuntu instalat

Ubuntu pentru dispozitive mobile este un sistem de operare open source, similar Android-ului in privinta codului sursa si este dezvoltat de Canonical, cei care se ocupa si de OS-ul de pe desktop.
Viziunea celor de la Canonical era sa ofere un sistem de operare universal (cam ceea ce vrea sa faca Microsoft acum) atat pe mobil cat si pe PC. Un sistem de operare care este universal si omogen.
Insa daca nu ati mai auzit de el pana acum sa stiti ca nu este ceva nou. Teoretic el a fost anuntat in urma cu aproximativ 2 ani numai ca nu a luat avant cum se asteptau cei de la Canonical.
Initial a fost anuntat telefonul hibrid Ubuntu Edge, care nu si-a atins bugetul stabilit pentru a fi lansat catre consumator, urmand ca proiectul sa fie dezvoltat de echipa Ubuntu doar in materie de cod.
Anul trecut compania a facut public un comunicat de presa in care se mentiona un in parteneriat cu doi producatori de gadgeturi: Meizu si BQ iar acum vedem roadele colaborarii.
BQ tocmai a anuntat ca saptamana viitoare vor lansa primul telefon cu Ubuntu in Europa denumit Aquaris E4.5. Canonical si BQ au semnat contracte de colaborare cu cativa retaileri care ar trebui sa organizeze niste vanzari fulger ale dispozitivului.
Telefonul cu Ubuntu: Aquaris E4.5 144
Aquaris E4.5 va avea un pret de 740lei si specificatii modeste.
Dispozitivul are un procesor quad-core MTK A7 la 1.3ghz, 1gb de RAM, display de 4.5” 540 x 960, camera principala: 8MP si cea frontala de 5MP, memoria interna este de 8GB cu suport pentru microSD, dual-sim iar toate aceste componente sunt alimentate de o baterie de 2150mAh.
Telefonul nu suporta LTE, dar la acest pret nu cred ca este o functie atat de necesara.
Acum sper ca sistemul de operare sa evolueza ca sa avem mai multa varietate in mediul open source. Poate in 1-2 ani o sa avem de ales intre Android si Ubuntu ca sa instalam pe telefon/tableta. Aquaris e4.5 oricum are o varianta cu Android, deci posibil sa poti instala pe telefonul cu Android os-ul Ubuntu si invers.
Eu chiar vreau ca viziunea Caninical sa dea roade si sa maturizeze Ubuntu pe telefoane/tablete in a fi o alternativa viabila.
Un share pe facebook ne ajuta enorm, butonul este mai jos! 😀
 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani