studio foto-video

Propriul studio foto-video ieftin cu doar 450 lei? Da, este posibil!

Propriul studio foto-video

Propriul studio foto-video ieftin cu doar 450 lei? Da, este posibil!


Din ce in ce mai multi tineri incep sa fie interesati de latura de content creation, bloguri si podcasturi/streaming. In Romania acest trend este in continua crestere si asta este un lucru foarte bun.
Astfel isi exerseaza creativitatea si energia pe care o au o concentreaza intr-o pasiune care o pot fructifica pe viitor, daca sunt indeajuns de determinati.
Fiind la inceput de drum, o buna parte din creatorii de content din online nu au un setup profesional si improvizeaza pentru a oferi pentru urmaritori cea mai buna experienta posibila. Aceste improvizatii sunt binevenite uneori (chiar si eu am cateva ? ) insa se ajunge la ele datorita banilor.
De ce datorita banilor?Practic o buna parte din voi stiti sentimentul: vrei sa faci mai multe sau productia intr-un anumit fel, dar bugetul tau ca sa cumperi aparatura necesara nu este indeajuns. Asa ca folosesti metode de mijloc sau faci compromisuri.

Mereu atunci cand este la inceput de drum te lovesti de piedica pusa de finante

Insa acest articol nu este facut ca sa va aduc aminte de bani, ci sa va ajut intr-o oarecare masura.
Mai precis sa va explic cum va puteti face propriul studio foto-video ieftin! Bugetul fiind undeva pe la 450 lei (desi unele preturi posibil sa sufere modificari intre timp)

Nu crezi ca este posibil?

Chiar este! Eu pot doar sa-ti spun ca nu ai cautat unde trebuie produsele care te intereseaza. ?
Insa ca sa nu deviem, setup-ul ce am sa vi-l propun consta in:

ProdusNR. Buc.Pret unitate
Lumina continua 4 fasunge E27 + softbox 50x70CM + stativ 2M237$
Brat suport microfon120$
Microfon condensator BM-800117$

Bine, acum din lista asta poti exclude elementele pe care le ai deja, plus nu am inclus anumite obiecte care posibil sa le ai prin casa (panza pentru background, becuri economice albe)

Chiar daca costul total acum este pe la 111$, acesta a crescut datorita unor modificari aparute la preturi. Acelasi lucru este valabil si pe viitor, posibil sa mai apara reduceri!

Dar in principal am inclus elementele de baza pe care le utilizeaza un content creator: luminile, un microfon bun si un brat pentru microfon ce poate fi atasat de masa simplu. Elemente esentiale pentru game streaming, live streaming, podcasturi, filmat materiale si lista continua. Astfel poti conferi un look profi materialelor tale cu foarte putini bani investiti.
Aceleasi produse in Romania, ar costa de 2 sau poate chiar 3 ori mai mult, de asta am apelat la ajutorul GearBest. Avand preturi bune, Oferind garantie 1 an la produse si livrare prompta! (care le multumesc ca au sponzorizat acest articol educativ ?
Sa discutam putin in mare despre fiecare:

Lumina continua 4 fasunge E27 + softbox 50x70CM + stativ 2M

Pret 37$
lumini de studio
Un model similar de lampa este prezent pe un magazin foto mare din Romania, costand undeva la 350 lei doar lampa, fara stativ!
Insa lampa de pe GearBest vine la pretul de 156 lei impreuna cu stativ de 2M.
Lampa are 4 fasunge unde intra un bec standard E27, softboxul se asambleaza foarte usor si ofera acces rapid la becuri.
Pe spatele lampa are 2 butoane, ce pornesc si opresc becurile ( cate 2 becuri/buton) si o singuranta ce poate fi schimbata in caz ca se arde (vine cu rezerve si se gasesc de cumparat la 1 leu bucata)
Am luat doua lampi ca sa am o iluminare a subiectului cat mai buna (desi indicat ar fi cam 3 bucati, insa pentru inceput este ok si 2) si sunt un must have la propriul studio foto-video.
Detalii lampa aici
Nota: In interior recomand sa puneti becuri LED albe de minim 1000 LM bucata.
Propriul studio foto-video ieftin cu doar 450 lei? Da, este posibil! 31
 
 
Un model foarte bun de bec pe care mi l-am comandat si eu recent este acesta din stanga. Are o putere de iluminare de 1400LM (dispersie a luminii la unghi de 80 grade). In interior sunt 21 de leduri SMD de mare putere pentru cine este interesat si vin in pachet de doua bucati la doar 30 lei.
 
⏩  Detalii becuri aici
 
 
 

 

Brat suport microfon

Pret 20$
brat microfon profesional
Eu nu am exact modelul acesta, cel pe care il am eu nu mai mai este in stoc ? insa din cate vad e mai calitativ modelul din imaginea de mai sus.
Vine tot cu menghina pentru fixat de masa, insa are in plus inclus si un cablu XLR mama-tata (eu l-am cumparat separat) deci per total e o afacere mult mai buna.
Are multe unghiuri de ajustare si se fixeaza pozitia bratului prin infiletare (are filet de fixare la baza, la mijlocul articulatiei si sus unde se pune microfonul).
⏩ Detalii brat aici
 

Microfon condensator BM-800

Pret 17$
microfon studio bm 800
In pofida faptului ca este o chinezarie de microfon condensator, calitatea sunetului si a constructiei acestuia este foarte impresionata. Pentru un pret de sub 100 lei nu gasesti un microfon mai bun de atat in tara.
O recenzie detaliata a Microfonului de Studio BM-800 aici
 

Ce nu am inclus in lista

Dupa cum am spus si mai spus, nu am inclus becurile, cabluri sau alte accesorii de care ai avea nevoie, fundaluri, camere video si asa mai departe. (eu folosesc camera asta)
Eu de exemplu mi-am facut un background dintr-o bucata de panza alba gasita prin casa, becurile le-am avut o parte din ele cumparate iar interfata audio si cablul pentru microfon le-am luat de pe OLX.
In functie de cate elemente trebuie sa achizitionezi in plus sau sa nu achizitionezi, investitia finala variaza.

Articolul Propriul studio foto-video l-am pornit de la premiza ca deja ai o camera si computerul pe care iti editezi materialele.

 

Concluzia

Atunci cand esti la inceput de drum in mediul online trebuie sa fii inteligent in ceea ce priveste achizitiile de echipament. Nu are rost sa-ti cumperi gear de mii de lei fara ca sa stii cum sa-l folosesti. Trebuie sa incepi de jos, sa inveti sa te adaptezi si sa te educi in ceea ce priveste bazele video/audio ca apoi sa iti orientezi banii si energia in a crea materiale de calitate din ce in ca mai buna.
Produsele ce le-am enumerat mai sus sunt din cele mai ieftine si calitative pe care le poti cumpara in bugetul acesta de 450 lei (daca nu ma crezi, Google iti e amic). Orice intrebare sau nelamurire ai avea, te rog sa o adresezi mai jos.

Tu ai propriul studio foto-video de productie? Ce configuratie?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani